Ga direct naar inhoud
Nieuws

Van mooi naar nóg mooier op de Däölkesberg

27 mei 2024 | Bianca de Craen

Tussen Oud-Valkenburg en Walem ligt de Däölkesberg. Een adembenemend mooie plek, waar de zachtgele kalkrotswand wordt omringd door bloeiende weides. De komende tijd gaat Natuurmonumenten de zeldzame kwaliteiten van dit bijzondere natuurgebied versterken. Net als op andere plekken rond Valkenburg.

De Däölkesberg met op de voorgrond kalkgrasland

Boswachter Guido Franck wijst de bijzondere soorten op de Däölkesberg moeiteloos aan. Geel zonneroosje, kleine pimpernel, en tal van andere plantjes. “Kalkrotsen vind je in Nederland niet zoveel”, vertelt hij. “Daarom groeien er allerlei zeldzame soorten, vooral op de rand van de rots. Daar worden ze nu verdrongen door struiken en jonge bomen. Die komen zo snel op, dat de typische kalkrotssoorten zich minder goed kunnen ontwikkelen.”

Bruin blauwtje

Bruin blauwtje

Licht en ruimte

Daarom haalt Natuurmonumenten de jonge opslag van o.a. iepen en bramen weg. “We schrapen grond en grind van de rots en halen het puin aan de voet van de rots weg. In de grotwoning van Marx ruimen we het afval op”, zegt boswachter Guido. De hoge bomen op de grotwoning gaan voor een deel weg, net als de struiken. Zo komt de kalk aan de oppervlakte en krijgen de typische soorten meer licht en ruimte. De Däölkesberg blijft de Däölkesberg, benadrukt boswachter Guido. “Hij wordt door de werkzaamheden alleen nóg mooier en beter zichtbaar.”

Uitzicht vanaf de Däölkesberg, de weide op de voorgrond kleurt geel van de harige ratelaar

Uitzicht vanaf de Däölkesberg

Herstel kalkgrasland

Ook op andere plekken rond Valkenburg werkt Natuurmonumenten aan herstel. Zo is de Bergwei bij het Sint-Jansbos van oorsprong ideaal voor kalkgrasland, een vorm van grasland die in Nederland maar weinig voorkomt. Boswachter Guido: “De weide is zo voedselrijk geworden, dat de typische kalkgraslandsoorten er niet of nauwelijks meer groeien. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat we het kalkgrasland nog kunnen herstellen. Daarom schrapen we de bodem een stukje af om de voedselrijke toplaag te verwijderen.”

Doordat de kalk weer aan de oppervlakte komt, krijgen de typische kalkgraslandsoorten weer meer kansen. Om regenwater dat langs de hellingen stroomt af te remmen, blijven sommige stukjes begroeid. Ook komt er hier en daar een dammetje. Het naastgelegen Sint-Jansbos krijgt een open bosrand, net als vorig jaar het Biebos. Zo wordt het hele gebied, inclusief de bosrand, aantrekkelijker voor planten en dieren. 

Geel zonneroosje

Geel zonneroosje

Subsidie

Rijk en provincie steunen het werk in het kader van het Programma Natuur en de subsidieregeling Natura 2000-gebieden. Daarmee laten ze kwetsbare natuurgebieden in heel Nederland herstellen en versterken, samen met natuurorganisaties zoals Natuurmonumenten. 

Lees meer over de werkzaamheden in het Geuldal op onze projectpagina

Nieuwsbrief Geuldal en Noordal

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de speciale nieuwsbrief over alle ontwikkelingen in het Geuldal en Noordal. Het inschrijfformulier vind je hier

Bianca de Craen
Bianca de Craen