Abri Däölkesberg
Abri is niet alleen de term voor een bushokje, maar ook archeologisch vakjargon voor een schuilplaats van de prehistorische mens.
- Däölkesberg
Toon op kaart - Alle bezienswaardigheden
Het Zuid-Limburgse landschap is rijk aan mergelgroeven en grotten. Toch is deze holte een heel bijzondere: de overhangende wand bood mogelijk ooit beschutting aan prehistorische bewoners van dit gebied. De vondst van enkele vuurstenen werktuigen door een amateurarcheoloog zijn aanleiding voor verder archeologisch onderzoek in 2009.
Kauwtjes
Däölkes is Limburgs voor kauwtjes. Deze en andere vogels nestelen graag in de holen van de kalkstenen berg. De mens maakte eeuwen geleden ook al gebruik van de berg, vooral om mergelsteen te winnen. Veel holtes zijn dan ook ontstaan als mergelgroeven.
Dit onderzoek kan de theorie over de abri bevestigen noch ontkennen. In ieder geval woonden er in de prehistorie mensen in dit gebied. Vlakbij is vuursteen gewonnen en bewerkt. Het is goed mogelijk dat de vuursteenbewerkers mergelgrotten als schuilplaats gebruikten.
In Nederland is dit de enig bekende abri; in het buitenland komen ze meer voor. Als de mens in die tijd de grot als schuilplaats geschikt maakte, is de abri met afstand het oudste 'gebouw' in beheer bij Natuurmonumenten!
- Bouwjaar: ca. 11.000 voor Christus