Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bloedrode heidelibel als keurmeester in poelen Lindermaten

05 juni 2020 | Simone Damhof

Als helicopters vliegen ze rond. Je treft ze vaak aan in natte gebieden en vraagt je misschien ook wel eens af wat de functie van een libelle is in de natuur. Wij gaan jaarlijks op zoektocht langs favoriete locaties om te kijken hoe het met ze gaat. Ook afgelopen week gingen we op pad.

bloedrode heidelibel annemieke ouwehand

Rover en keurmeester tegelijk

Je zou het niet denken, maar libellen zijn ook voor mensen van belang, ze eten namelijk muggen en ze zijn natuurlijk ook prachtig om naar te kijken. In de natuur hebben ze een andere rol, het zijn aan de ene kant rovers en ze dragen op deze manier bij aan het instandhouden van het aantal kleine insecten. Op hun beurt zijn ze zelf voer voor andere dieren. Muizen, kikkers en salamanders zijn voorbeelden van dieren die libellen op het menu hebben staan. Sommige vogels, zoals boomvalken en kwikstaarten, zijn zelfs gespecialiseerd in het vangen van libellen.

Libellen zijn ook graadmeters voor de kwaliteit van waterrijke natuurgebieden. Als er veel verschillende libellensoorten zijn, duidt dit op veel variatie in water- en oeverplanten, een goede waterkwaliteit. Andersom kan het ontbreken van bepaalde libellensoorten helpen bij het opstellen van doelen voor natuurbeheer.

Droogte

We wilden graag weten hoe het met de libellen gaat, zeker na de afgelopen droge jaren. Lindermaten was het gebied waar we op zoektocht gingen. Wat dit jaar weer opviel is dat we vooral algemene soorten waarnamen. Soorten die niet kritisch zijn ten aanzien van de waterkwaliteit. Dit betekent dat ze vanuit een tuinvijver een natuurgebied kunnen binnenvliegen om zich daar voort te planten.

Specifieke libellensoorten minder mobiel

We spotten de bloedrode heidelibel in Lindermaten en de viervlek in het Snippert. Soorten die we vaker aantreffen en erg mobiel. Ze kunnen dus van het ene naar het andere gebied vliegen en zijn minder gebonden aan waterkwaliteit. Met zonnig weer zijn ze erg actief en daarom is het moeilijk om ze goed in de kijker te krijgen en op naam te brengen. Maar soms heb je geluk, en dat levert dan weer mooie plaatjes op en een plekje in de statistieken.

Het is voor de niet mobiele soorten, erg moeilijk om van plek A naar plek B te vliegen. Sterft de lokale libellenbevolking door droogte uit, dan is het opnieuw vestigen van die specifieke soort in een poel of ven, erg lastig en soms onmogelijk. Ze zijn nogal kieskeurig waar het gaat om de waterkwaliteit. We hopen dat de aantallen zich in de toekomst herstellen.

Simone Damhof
Simone Damhof