Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe bij ontdekt op Fort Nieuwersluis

27 november 2024 | Olga Ekelenkamp

Op Fort Nieuwersluis is een bijensoort ontdekt, die niet eerder in de provincie Utrecht is aangetroffen. Het gaat om de ereprijsdwergwespbij (Nomada atroscutellaris). Deze bij werd een aantal jaren geleden al waargenomen in Limburg, maar heeft nu ook het midden van ons land weten te bereiken. Dat blijkt uit een inventarisatie in het kader van het project Nieuwe Hollandse Bijenlinie. Als beheerder van Fort Nieuwersluis is Natuurmonumenten blij verrast dat deze bijensoort hier een leefgebied heeft gevonden.

Ereprijsdwergwespbij

Biodiverse forten

Initiatiefnemers van Nieuwe Hollandse bijenlinie, Landschap Erfgoed Utrecht en EIS Kenniscentrum Insecten, hebben op een aantal forten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie gezocht naar bestuivers, zoals zweefvliegen, bijen en dagvlinders. Het is niet voor niets dat het project zich richt op deze waterlinie. De biodiversiteit op forten is relatief hoog, omdat hier veel goede nestlocaties voor bestuivers te vinden zijn. Dat komt door de aanwezigheid van taluds, muren en dijken en de afwisseling tussen open, zanderige gebiedjes, beschutte bosranden en graslandjes. 

Koekoeksbij

De ereprijsdwergwespbij is een koekoeksbij: een bij die haar eitje in de nestcel van een andere bij legt. In dit geval de groene zandbij. Deze groene zandbij maakt nestcellen onder de grond, waarin ze een ei legt én een stuifmeelklompje, dat als voedsel dient voor de toekomstige larve. Als de nestcel bijna klaar is, legt de ereprijsdwergwespbij snel haar ei op het stuifmeelklompje. De van niets wetende zandbij doet hetzelfde en sluit de nestcel af. Als het ei van de ereprijsdwergwespbij uit komt, eet de larve het stuifmeel, maar ook het ei of de larve van de groene zandbij. Haar naam dankt de ereprijsdwergwespbij aan de waardplant van de groene zandbij. Deze zandbij verzamelt uitsluitend stuifmeel van de ereprijs. Om groene zandbijen op te sporen, is de ereprijsdwergwespbij ook vaak bij deze planten te vinden.

Beheer

Het groenbeheer van Natuurmonumenten op de forten is onder meer gericht op het vergroten van de biodiversiteit. Dat doen we door jaarlijks grassen en kruiden te maaien en het maaisel af te voeren. Op deze manier komen er minder voedingsstoffen in de bodem. Planten als brandnetels en bramen, die juist floreren op een voedingsrijke bodem, verdwijnen langzaam. Planten die langzamer groeien, krijgen weer een kans. Met als resultaat dat het aantal plantensoorten toeneemt.

Als onderdeel van het driejarige project Nieuwe Hollandse bijenlinie zullen er niet alleen méér forten worden geïnventariseerd, maar krijgen de beheerders van de forten ook advies over hoe de biodiversiteit versterkt kan worden. Natuurmonumenten staat positief tegenover dit project. Uiteraard is zij ook bereid om eventuele aanpassingen in haar beheerplannen door te voeren om zo het leefgebied van de ereprijsdwergwespbij, groene zandbij en andere bestuivers verder te verbeteren.
 

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp