Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Fort Nieuwersluis

Fort Nieuwersluis

Welkom in Fort Nieuwersluis

Fort Nieuwersluis is een unieke plek! Niet alleen omdat het dorp onderdeel uitmaakte van zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar ook omdat je hier een prachtige combinatie tussen cultuur en natuur vindt. Op een rondje over het fort scharrelt er regelmatig een fazant door het gras of flitst er een ijsvogel voorbij. Al wandelend kom je langs tastbare herinneringen uit verschillende perioden uit de geschiedenis van Nieuwersluis. Je passeert het torenfort, de kazerne en remises, de kokerschietbaan en de commandopost van de Bescherming Bevolking. Let op: Fort Nieuwersluis is tijdelijk gesloten.

Boswachter Olga Ekelenkamp

Olga Ekelenkamp

Boswachter van dit gebied

Meer over Fort Nieuwersluis
  • Nieuws

Over het gebied

Veelbewogen geschiedenis

Op Fort Nieuwersluis komt de veelbewogen geschiedenis van dit kleine dorpje tot leven. Door haar strategische locatie maakte Nieuwersluis deel uit van de Oude Hollandse Waterlinie en later de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Nieuwe Hollandse Waterlinie beschermde in de 19e eeuw de steden in Utrecht en Holland. Halverwege de negentiende eeuw is op Fort Nieuwersluis een torenfort gebouwd. Later zijn er aarden wallen, geschutsopstellingen, een bomvrije kazerne en drie remises aan toegevoegd.

UNESCO Werelderfgoed

Samen met de Stelling van Amsterdam vormt de Nieuwe Hollandse Waterlinie het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. 

Tijdelijk gesloten

Door het vertrek van de uitbater van Fort Nieuwersluis en het uitblijven van de vaststelling van het bestemmingsplan voor Nieuwersluis heeft Natuurmonumenten in april 2024 besloten om de poorten van het fort tijdelijk te sluiten. Zodra het bestemmingsplan is vastgesteld, gaan we op zoek naar een nieuwe ondernemer die het fort weer kan openstellen.

Commandopost van de Bescherming Bevolking

Tijdens de Koude Oorlog was Fort Nieuwersluis ingericht als commandopost van de Bescherming Bevolking (BB). Dit was een civiele beschermingsorganisatie, bemand door vrijwilligers, die de bevolking zou waarschuwen in geval van een kernoorlog of andere calamiteiten. Overal in het land bouwde men atoombestendige commandoposten. Hier oefenden vrijwilligers in het alarmeren van de bevolking tijdens een aanval met atoomwapens,  biologische of chemische wapens. Ook trainden ze in het aansturen van de hulpverlening aan slachtoffers. 

Historie en natuur komen samen

Geschiedenis en natuur komen samen op deze unieke plek. In 1996 is het fort overgedragen aan Natuurmonumenten en sinds die tijd heeft de natuur haar gang kunnen gaan. Waar vroeger soldaten verbleven of kanonnen werden opgeslagen, overwinteren nu vleermuizen. Ook ringslangen, ijsvogels en fazanten vinden een thuis op het fortterrein. Omdat er duinzand is gebruikt als fundering vind je nog steeds typische duinplanten terug op het fort. Op het terrein staan veel meidoornstruiken. Die zijn aangeplant als ‘prikkeldraad’.

Ga mee op ontdekkingstocht

Wil je dit bijzondere fort ontdekken onder begeleiding van een fortengids? Ga dan mee met een rondleiding over Fort Nieuwersluis. Van april tot en met september worden hier maandelijkse rondleidingen gegeven. Vanaf maart zijn hiervoor kaarten via deze site te reserveren. Ben je op zoek naar een leuke en leerzame invulling voor een bedrijfsuitje of familiedag? Meer informatie kun je krijgen via de beheereenheid Vechtplassen, [email protected]


 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Direct naar

Fort Nieuwersluis

Wat wij hier doen

Natuurmonumenten als erfgoedbeheerder

In Nederland is bijna elke vierkante meter gevormd door de mens. Natuur en cultuurhistorie zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom beschermt en behoudt Natuurmonumenten niet alleen natuurgebieden, maar ook cultureel erfgoed. Denk aan kastelen, landgoederen, schaapskooien, maar ook forten zoals Fort Nieuwersluis. Natuurmonumenten wil dit cultureel erfgoed duurzaam voor de toekomst behouden. Dat doen we in het geval van Fort Nieuwersluis door middel van exploitatie. We zoeken met zorg ondernemers die een meerwaarde zijn voor de toegankelijkheid en bij kunnen dragen aan de beleving van het cultureel erfgoed. Natuurmonumenten beheert de natuur op de forten met een grote groep enthousiaste beheervrijwilligers.