Ga direct naar inhoud

Project natuurherstel De Ster van Loosdrecht

In de Ster van Loosdrecht biedt het zeldzame veenmosrietland en trilveen een belangrijk leefgebied voor onder andere de gevlekte witsnuitlibel. De kwaliteit van deze natuurtypen wordt momenteel bedreigd door stikstofdepositie, overmatige begroeiing en een slechte waterkwaliteit. Om de kwaliteit van dit gebied te verbeteren, zal Natuurmonumenten binnenkort verschillende werkzaamheden uitvoeren.

Gevlekte witsnuitlibel

Maatregelen

Om deze zeldzame natuurwaarden in de Ster te behouden en te verbeteren, voeren we de volgende maatregelen uit: 

  • Struiken en bos weghalen om het trilveen en het veenmosrietland meer ruimte te geven om te groeien;
  • De overgang van bos naar grasland verbeteren om een beter en gevarieerd leefgebied te creëren voor de gevlekte witsnuitlibel;
  • Enkele kleine waterplassen (petgaten) graven en een sloot afsluiten, zodat nieuw moerasland de kans krijgt om zich te ontwikkelen.

Na uitvoering van deze maatregelen houden we met regulier beheer, zoals maaien, de ontstane situatie in stand. Zie onderstaande kaart voor de exacte locatie van de maatregelen.

Kaart met daarop aangegeven de maatregelen van project De Ster van Loosdrecht

Planning

De werkzaamheden zullen medio november starten en naar verwachting eind 2024 zijn afgerond. Het benodigde materieel zal worden aan- en afgevoerd via het pad tussen Oud Loosdrechtsedijk 93 en 95. 

Biodiversiteit

De herstelwerkzaamheden in de Ster helpen om de biodiversiteit te vergroten. Waardevolle soorten zoals wateraardbei, groot blaasjeskruid, klein blaasjeskruid, rietorchis en ronde zonnedauw in de trilveen- en veenmosrietlandgebieden krijgen weer meer kans. Van de verbeteringen zal niet alleen de gevlekte witsnuitlibel profiteren, maar ook de glassnijder, vroege glazenmaker, bruine korenbout en andere insecten en broedvogels. 

Natura 2000

Deze maatregelen worden uitgevoerd in het kader van Natura 2000. Een Europees natuurnetwerk van leefgebieden voor planten- en diersoorten die op Europese schaal van bijzondere waarde zijn voor de biodiversiteit.