Ga direct naar inhoud
Nieuws

Opening expositie uitgesteld na beschadiging kanon

17 september 2024 | Olga Ekelenkamp

Dat veel mensen de verleiding niet kunnen weerstaan om een replica van een kanon aan te raken, bleek op de allereerste openingsdag van de expositie ‘Gewapend met water’. In deze expositie in de keelkazemat van Fort bij Nigtevecht werd tijdens Open Monumentendag voor het eerste een replica van een 10 cm kanon tentoongesteld. Ondanks waarschuwingsbordjes en hekken rond het kanon, bleek het pronkstuk van de expositie aan het eind van de dag toch beschadigd te zijn. Natuurmonumenten heeft daarom besloten om de expositie pas weer te openen als er een nieuw veiligheidsscherm om het geschut is geplaatst. Naar verwachting zal dit aankomende oktober zijn. Het fort is in het weekend -net als altijd- open van 11:00 tot 17:00 uur.

Replica kanon in keelkazemat Fort bij Nigtevecht
Levensecht

Dat het moeilijk is om de handen van het kanon af te houden, kan boswachter Olga Ekelenkamp wel begrijpen. “De replica is zó levensecht en natuurgetrouw gemaakt dat het lijkt alsof het kanon van dik staal is en wel tegen een stootje kan. Bouwer Ronald Smeeman heeft echt een kunstwerk afgeleverd.” Bezoekers beseffen echter niet dat niet, dat de replica niet van staal, maar van zeer kwetsbare materialen als piepschuim is gemaakt.

Digitaal kanon afvuren

Hoewel bezoekers dus niet aan het model mogen komen, staat er naast de replica een digitaal kanon. “Op een groot scherm wordt exact hetzelfde kanon getoond. Door het scherm te draaien kun je het digitale kanon richten en leer je bovendien welke stappen je moet zetten om het kanon af te vuren. We hopen dat het digitale scherm de nieuwsgierigheid naar de replica een beetje tempert.”

Snel weer open

Natuurmonumenten kan niet wachten om de deuren van de expositie wederom te openen. “Voor mensen die iets meer willen weten over de Hollandse Waterlinies dan de gebruikelijke basisfeiten, komen hier echt aan hun trekken.” Naast het afvuren van een kanon, leer je meer over het geschut op een fort. Door middel van een animatie over een soldaat en sergeant, krijg je een inkijkje in het leven van militairen, die tijdens WOI op het fort gelegerd waren. Ook leuk: maak in ‘De Verborgen Linie’ een virtuele dronevlucht over Fort bij Nigtevecht en ontdek welke elementen in het landschap een rol speelden in de inundatie van het gebied rond het fort. 

Hoewel de expositie tot oktober gesloten zal zijn, is Fort bij Nigtevecht in het weekend van 11:00 tot 17:00 uur open voor bezoekers. In de kleinschalige horeca zijn goede koffie, thee en heerlijke taartjes verkrijgbaar. Ook is het mogelijk om op en rond het forteiland te wandelen.
 

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp