Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurmonumenten presenteert interactieve beleving ‘Bewapend met water” op Fort bij Nigtevecht

21 augustus 2024 | Olga Ekelenkamp

Hoe werkt een waterlinie? Hoe vuur je een kanon af? Hoe was het soldatenleven in de Eerste Wereldoorlog op het fort? De antwoorden op deze vragen krijg je in de multimediale en interactieve beleving ‘Bewapend met water’, gevestigd in de keelkazemat van Fort bij Nigtevecht. Op zondag 15 september, tijdens Open Monumentendag, is deze expositie voor het eerst te bekijken. Boek gratis kaartjes voor een rondleiding over het fort (inclusief expositie) of kom alleen kijken naar de expositie ‘Bewapend met water’.

Artist impression expositie
Vlieg over het fort 

In de keelkazemat van het fort is van alles te beleven. Een korporaal en een sergeant vertellen je over hun diensttijd tijdens de mobilisatie van 1914-1918. Er staat een 10 centimeter kanon zoals dat toen gebruikt werd. Op een interactief scherm zie je de werking van een kanon, waarna je het zelf -digitaal- kunt afvuren. Met ‘De verborgen linie’ vlieg je boven het fort en omgeving en ontdek je wat er allemaal nodig was om het land als verdediging onder water te zetten. 

De expositie ‘Bewapend met water’ is mogelijk gemaakt door de Provincie Utrecht en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en ontworpen door Studio Harm Hasenaar. Vanaf 15 september is de expositie elk weekend van 11:00 tot 17:00 uur gratis te bezoeken.
 

Komt het beleven en boek een gratis rondleiding

Op Open Monumentendag, zondag 15 september, krijg je niet alleen de kans om een bezoek te brengen aan de expositie ‘Bewapend met water’, maar staan ook de fortengidsen klaar om je rond te leiden op Fort bij Nigtevecht. Het fort komt tot leven door de boeiende verhalen van de gids. Voor deze rondleiding is een beperkt aantal gratis plaatsen beschikbaar. Daarom moet je vooraf boeken op de website van Natuurmonumenten. Boek jouw gratis tickets op: www.nm.nl/fortbijnigtevecht (zie agenda). 

Volgeboekt? Dan mag je sowieso langskomen voor een kijkje in de expositie. Samen met een wandeling rond en op het fort en heerlijke koffie, thee en taart heb je alles voor een mooi dagje uit! Ná Open Monumentendag kun je de expositie ‘Bewapend met water’ elk weekend tussen 11:00 en 17:00 uur gratis bezoeken.


Passende herbestemming

In het fort zul je zien dat de nieuwe inrichting en bestemming zijn uitgevoerd met respect voor de geschiedenis. Laat je verrassen door het hedendaagse gebruik waarbij alles ‘van vroeger’ nog intact en zichtbaar is.


UNESCO Werelderfgoed

Fort bij Nigtevecht maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. De lange verdedigingslinie met dijken, sluizen, batterijen en forten ligt als een ring om Amsterdam en beschermde destijds de hoofdstad. De stelling is uniek in de wereld. Samen met de Nieuwe Hollandse Waterlinie vormt hij het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies.
 

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp