Werkzaamheden Compagnonsbossen
Goed nieuws voor de Compagnonsbossen! In de maanden augustus, september en oktober worden er verschillende werkzaamheden uitgevoerd om de veiligheid van bezoekers te garanderen en de diversiteit van het bos te vergroten.
Een kleine schorskever, de letterzetter, heeft de naaldbomen namelijk fors aangetast waardoor er grote sterfte onder de bomen plaatsvindt. Om deze reden wordt een deel van de aangetaste bomen gekapt en wordt een deel van het bos omgevormd tot een gevarieerder bos met meer ruimte voor inheemse bomen en struiken. De juiste mix aan verschillende soorten geeft een bos meer weerstand. Ze zijn beter bestand tegen ziekten en invloeden van weer en klimaat. De Compagnonsbossen krijgen uiteindelijk de rijkdom van een natuurlijker bos waar soorten als het boomblauwtje, zandoogje, bosmieren en de gekraagde roodstaart van profiteren.
Sterfte naaldbomen
De letterzetter leeft onder de boomschors en tast de sapstroom van een boom aan. In combinatie met langdurige droogte leidt dit tot het afsterven van de naaldbomen. Omdat de Compagnonsbossen weinig variatie in boomsoorten kent, treedt dit probleem hier grootschalig op. Dit kan risico’s opleveren voor wandelaars, omdat bij een beetje wind hele bomen om kunnen vallen en dode takken plotseling af kunnen breken.
Bron voor nieuw leven
Voor de veiligheid en voor een gevarieerder bos gaat Natuurmonumenten een groot aantal naaldbomen kappen. De takken en boomstammen blijven deels in het bos liggen en vormen een bron voor nieuw leven. Dood hout levert voedingsstoffen op waar andere bomen weer van kunnen groeien. De diertjes die de dode boom afbreken zijn weer voedsel voor vogels en zoogdieren. Ook voor paddenstoelen is dood hout een belangrijke voedingsbodem. En dood hout biedt goede schuil- en nestplaatsen voor reeën, konijnen, vogels en andere dieren.
Werkzaamheden
In de periode van de werkzaamheden kunnen enkele wandelroutes deels worden verlegd of beperkt toegankelijk zijn. Dit staat duidelijk aangegeven in het veld. Natuurmonumenten probeert het ongemak uiteraard zoveel mogelijk te beperken zodat iedereen kan blijven genieten van de natuur. De werkzaamheden starten na 15 augustus. De meeste vogels zijn dan uitgebroed en het bos is nog niet te nat.
Meer weten over het bosbeheer van Natuurmonumenten? Kijk op: https://www.natuurmonumenten.nl/standpunten/bomen-bos-en-bomenkap