Het 7de Schuilingcongres: Veenhuizen en Fochteloërveen
Op woensdag 19 juni waren docenten aardrijkskunde, terreinbeheerders, historische verenigingen, bewoners, natuurgidsen en vele andere belangstellenden aanwezig bij het 7de Schuilingcongres in Veenhuizen. Veenhuizen is onderdeel van de Koloniën van Weldadigheid en heeft de status van UNESCO Werelderfgoed. Deze status biedt mogelijkheden voor recreatie en toerisme. Hoe kan dit samengaan met de bescherming van Natura 2000 gebied het Fochteloërveen?
Vanuit verschillende perspectieven werd het thema belicht. Wendy Schutte, Sitemanager Werelderfgoed Koloniën van Weldadigheid (NL), van de provincie Drenthe, nam de luisteraars mee in de uitzonderlijke waarden van het cultuurlandschap die soms in contrast staan met de natuur. Sterre Brummel, senior beleidsadviseur Landschap en Cultuurhistorie van Provincie Groningen, sprak over de maakbaarheid van mens en landschap. Ecoloog bij Natuurmonumenten, Jacob de Bruin, sprak over herstel en behoud van veengroei in het Fochteloërveen. Hoe ga je daarin om met behoud van de bijzondere cultuurhistorische elementen?
Dagvoorzitter Ruth Koops van ’t Jagt sloot de ochtend af met een interactieve forumdiscussie waarin bewoners, ondernemers, boeren en natuurbeheerder in gesprek gingen over de toekomst van Veenhuizen. Vanuit ieders perspectief kwam het onderwerp samenwerking naar voren. Vandaag is hiervoor een stap gezet waar we op voort kunnen bouwen.
Na een ochtend in het Verenigingsgebouw ging men in de middag al fietsend door het dorp en het Fochteloërveen. Onderweg werden verschillende natuur- en cultuurhistorische locaties uitgelicht.
Deze inspirerende dag werd georganiseerd door Hogeschool Van Hall Larenstein, Rijksuniversiteit Groningen, Historische Vereniging Annen en Natuurmonumenten.
Lees hier meer over Roelof Schuiling, naar wie dit congres is vernoemd.