Raven ringen op Einde Gooi
Afgelopen zaterdag werden op Einde Gooi raven geringd door de Ravenwerkgroep Nederland. Een bijzondere aangelegenheid, want er zijn slechts 120-140 broedparen in Nederland. Door vervolging was de raaf als broedvogel in 1928 uit Nederland zelfs verdwenen. In 1966 werd er een landelijk herintroductieprogramma gestart. En met succes. De populatie neemt toe, maar de raaf staat nog altijd op de Rode lijst en is dus nog steeds een bedreigde soort.
Kleine raven worden snel groot
Inmiddels wordt er al 7 jaar onderzoek verricht naar de raven op Einde Gooi. Dit jaar waren er maar liefst 5 jonge raven van ongeveer 4,5 week oud in het nest. Een prachtig aantal. Wanneer je aan een vogel van ruim 4 weken oud denkt, komt er wellicht een beeld naar boven van een kleine wollige vogel. Niets is minder waar. Deze raven zijn ongeveer 1 kilo en de lengte van de gestrekte vleugel is rond de 28 centimeter. Dat is al een flinke vogel. Van de kraaiachtigen is de raaf dan ook de grootste soort. Best indrukwekkend.
Raven onderzoek
Het ringen van de vogels heeft onder andere als doel inzicht te krijgen waar ze naartoe trekken, hoe oud ze worden en welke overlevingskans ze hebben. Naast het ringen wordt er gekeken naar de gezondheid van de raven. Belangrijke indicatoren zijn: het gewicht, de grootte van de klauw, lengte van de vleugel, het verendek en de borst. Verder zijn er samples afgenomen om te controleren of er vogelgriep onder de raven heerst. Deze samples worden naar de Erasmus Universiteit verstuurd.
Bij de monitoring staat uiteraard altijd het welzijn van de raven voorop. Normaliter is Natuurmonumenten zeer terughoudend bij het ringen van vogels. Voor de raaf wordt een uitzondering gemaakt, omdat deze soort op de Rode lijst staat. Met de gegevens die verzameld worden krijgen we meer informatie over de ecologie van de raaf. Er wordt vanzelfsprekend rekening gehouden met de juiste omstandigheden en nestjonge raven worden tussen de 4 en 6 weken oud geringd.
Einde Gooi, een mooie broedplaats
Natuurmonumenten doet samen met haar vrijwilligers haar uiterste best om het leefgebied van de raaf te behouden en versterken. De raven leven hier al een paar jaar in het oude beukenbos met goede nestgelegenheden en voldoende voedselaanbod. Natuurmonumenten en haar vrijwilligers werken hier hard aan. Wil je ook meehelpen dit bos te onderhouden en beheren? Stuur een mail naar [email protected].
Meer informatie over de raaf en de activiteiten van de Ravenwerkgroep Nederland? Klik dan hier.