Klein en bijzonder vlindertje in Duivelshof
Vrijwilligers troffen tijdens de inventarisatie van nachtvlinders afgelopen week in Duivelshof een bijzondere microvlinder aan de ‘roestkleurige palpmot’.
Uitgestorven
De website van de micro-vlinders meldt dat deze soort in Nederland is uitgestorven. De waarneming was daarom erg bijzonder en we zijn blij dat deze vlinder de grenzen opzocht en over ging. In Twente en Noord-Limburg werd deze kleine nachtvlinder al eerder gezien maar de waarneming kunnen we nu bevestigen.
Microvlinder met een vreemde naam
De roestkleurige palpmot hoort tot de microvlinders. De naam verwijst naar de gekromde palpen. De palpen is het tastzintuig dat aan beide kanten van de roltong van de vlinder zit. Hiermee haalt de vlinder nectar uit de bloemen.
Hoe spot je nachtvlinders
Nachtvlinders spotten is een bijzondere bezigheid. Met grote witte spanlakens en een grote lamp positioneren de vrijwilligers zich in pikkedonker. Zeker weten dat er nachtvlinders op het licht af komen. Door het licht denken de vlinders dat het dag is en gaan ze rusten. Terwijl zij even pauze nemen kunnen de vrijwilligers de fladderaars van dichtbij bekijken en zien met welke soort ze te maken hebben.
Jarenlang ervaring
Dit werk vraagt jarenlange ‘kijkervaring’. Dagvlinders kan je eenvoudig herkennen aan alle verschillende kleuren. Nachtvlinders hebben eigenlijk alleen maar varianten in crème, bruin, grijs en beige. Dus het is een ingewikkeld karwei om de juiste soorten te leren kennen.
Zelf vlinders spotten, pas je tuin aan!
Vlinders leven van bloeiende bloemen en planten, ook rupsen hebben wilde planten nodig. Vroeger waren er meer vlinders, er waren immers ook meer bloemen en planten. De landbouw was kleinschalig, langs de akkers kleurden de bloemen de velden en ook in dorpen en steden waren er meer ‘ruige’ veldjes. Wil jij ook meer vlinders en insecten in je tuin, kijk dan hier.