Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vervolg herstel landgoedaanleg landgoed Dorth

22 augustus 2024 | Jantine Wesselink

De laatste jaren werkt Natuurmonumenten aan het herstel van de monumentale landgoedaanleg op Dorth. Door de droogte van de laatste jaren gaan veel bomen dood. Voor de veiligheid van bezoekers worden deze bomen verwijderd. Tegelijk herstellen we de cultuurhistorische aanleg, door de aanplant van nieuwe bomen. We verwachten eind september te kunnen starten met de werkzaamheden.

bankje bij vijver op Dorth

Laanverjonging

De ‘Lange Diek’ is een laan uit de 17e eeuw. Het is de verbinding tussen het kasteel en de landschappelijke heuvel aan de oostzijde van de landgoed. De afgelopen jaren zijn veel bomen in deze laan doodgegaan, waardoor er van een laanbeeld nauwelijks nog sprake is. Deze laan vertegenwoordigt een hoge cultuurhistorische waarde. Daarom vervangen we komend najaar een gedeelte van deze laan. De afstervende bomen worden verwijderd en er wordt een nieuwe laan aangeplant met eiken.

laan Dorth

Waterlandgoed beleefbaar houden

Dorth is een echt waterlandgoed. De vele vijvers, grachten en sloten zijn zeer beeldbepalend. Op de oevers zijn de laatste jaren veel beuken dood gegaan en anderen takelen snel af.  Deze bomen verwijderen we en op de oevers worden nieuwe bomen aangeplant. We kiezen hier voor soorten die bij de 19e eeuwse parkaanleg horen, zoals moeraseik, tulpenboom, rode beuk en linde. 

Uitleg in het veld

We bieden geïnteresseerden graag de mogelijkheden om hun vragen over deze werkzaamheden persoonlijk aan ons te stellen. Daarvoor houden we korte wandeling op het landgoed op woensdag 18 september om 15:00 uur. Verzamelplek is de parkeerplaats nabij de Kasteelweg 1 te Kring van Dorth. Aanmelden kan door een bericht te sturen aan [email protected]. Er is plek voor maximaal 50 deelnemers.

Meer informatie over landgoedherstel op landgoed Dorth >>

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink