Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bestrijding watercrassula in Dintelse Gorzen

14 augustus 2024 | Paul Begijn

Natuurmonumenten werkt komende weken aan de bestrijding van watercrassula in natuurgebied Dintelse Gorzen. Watercrassula is een invasieve waterplant afkomstig uit Australië en Nieuw-Zeeland en ingevoerd als vijverplant. Door dumpingen is de plant in natuurgebieden terechtgekomen. Doordat watercrassula enorm woekert, vormt deze invasieve exoot een bedreiging voor inheemse planten.

waterc

De komende weken zullen graafmachines op verschillende plekken in het gebied aan de slag gaan om watercrassula uit de oevers te verwijderen en af te voeren. Er wordt daarbij zorgvuldig gewerkt om verdere verspreiding van de soort tegen te gaan. Door de oevers anders in te richten, krijgt de watercrassula bovendien minder kans om massaal terug te groeien. Inheemse vegetaties en soorten als kattenstaart, zwanenbloem en rietorchis krijgen weer de kans zich te vestigen. 

Pilot

Om natuurgebieden beter te beschermen tegen watercrassula, werkt Natuurmonumenten op één locatie aan een pilot met biologische bestrijding van de waterplant door het inzetten van inheemse soorten. Door het uitzetten van rupsen van de gamma-uil (een nachtvlinder die zowel dag- als nachtactief is) en de segrijnslak, wordt gekeken of watercrassula bestreden kan worden. Beide soorten komen van oorsprong al voor in het gebied.

De werkzaamheden, gefinancieerd uit het Programma Natuur, zijn 1 oktober afgerond. 

Paul Begijn
Paul Begijn