Ga direct naar inhoud
Terug

Kanoroute Dwarsgracht in De Wieden (met 2 x kano-overstap)

Waar: De Wieden

Kanoroute Dwarsgracht in De Wieden
3 uur 30
10,57 km

Over de route

Een afwisselende kanoroute langs de karakteristieke Wiedendorpen Dwarsgracht en Jonen en door de bijzondere natuur van De Wieden. Onderweg zie je hooilanden, broekbossen en natuurlijk volop rietland. Er is 2 x een kano-overstappunt op de route, waardoor je geen andere vaartuigen tegenkomt. Ook kom je langs een stukje zeldzaam trilveen, de trots van De Wieden. Cultuurhistorie heeft met de Grote Otterskooi en het verdronken dorp Beulake een belangrijke plek in deze route.

Je kunt deze kanotocht verlengen om te pauzeren bij Bezoekerscentrum De Wieden.

 

Waar kun je starten

Trekgat De Wieden
Startpunt

Restaurant De Otterskooi

Wat kom je onderweg tegen?

Grote Otterskooi
Grote Otterskooi
Grote Otterskooi

1. Grote Otterskooi

Links van je ligt de Grote Otterskooi, de grootste eendenkooi van Europa. Hier zie je de kooiplassen met hun originele vangpijpen, waarin eenden werden gevangen met behulp van lokeenden en een kooikerhond. Dat gebeurt nu niet meer, maar Natuurmonumenten houdt de Grote Otterskooi in stand vanwege de cultuurhistorische waarde en de grote natuurwaarde. Vele soorten vogels zoeken de rust op van de kooibossen, die een waar oerwoud vormen.

Jonen
Jonen
Jonen

2. Jonen

Jonen is een bekende plek onder fietsers. Het pontje Jonen over de Walengracht verbindt Giethoorn en Dwarsgracht met Vollenhove en Blokzijl. Veel fietsers maken gebruik van dit pontje, waar de Wiedenroute langs gaat. Jonen is niet te bereiken met de auto. Om het prachtige landschap rondom Jonen te beschermen werkt Natuurmonumenten samen met de stichting Natuurlijk-Jonen, SANNO en vele vrijwilligers.

Riethaag
Riethaag
Riethaag

3. Riethaag

´s Zomers is het riet in De Wieden hoog en groen. Langs de vaarten groeien prachtige waterplanten, zoals moerasspirea met haar witte bloemen, de paarsgebloemde kattenstaart en de door rietsnijders gevreesde haagwinde. Deze plant met witte bekerachtige bloemen - daarom ook wel pispotje genoemd - wikkelt zich om het riet, waardoor het moeilijk te verwerken is.