Groene trainees zetten hun tanden in exoten Week vol onderzoek, excursies én bezoek Vroege Vogels
In Nationaal Park Weerribben-Wieden richten de jongeren hun aandacht op 2 invasieve waterplanten.
Probleem exoten
In Nationaal Park Weerribben-Wieden richten de jongeren hun aandacht op 2 invasieve waterplanten. De waterwaaier en het ongelijkblad vederkruid komen hier van nature niet voor, maar zorgen nu wel voor problemen. Oorspronkelijke soorten verdwijnen, de hoeveelheid zuurstof in het water verandert en ook de kwaliteit verslechtert. Veel oorspronkelijke planten, libellen, vissen en tal van onderwaterbeestjes krijgen het zwaar in deze wateren. En met hen alle soorten die van ze afhankelijk zijn. Ook de schroeven van boten lopen vast en vaarwegen worden moeilijker bevaarbaar. Reden voor Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, overheden, waterschap, IVN en het Nationaal Park om hier met een groot project iets aan te doen en aandacht voor te vragen.
Het groen traineeship
Het Groen Traineeship is één van de vormen van maatschappelijke diensttijd. Jongeren doen ervaring op in de praktijk en ontmoeten andere jongeren. Ook leren ze de wereld van natuur- en milieuorganisaties van binnenuit kennen. De bedoeling is dat de jongeren heel praktisch werken aan de oplossing van een probleem. Zoals het opknappen van een natuurgebied of het bedenken en uitvoeren van een campagne voor duurzaam leven. En in Weerribben-Wieden dus, het terugdringen van invasieve exoten. Het Groen Traineeship is voor jongeren van alle achtergronden, met of zonder ervaring. De jongeren krijgen diverse trainingen en workshops van professionals en hebben de mogelijkheid écht impact te maken voor een groenere toekomst.
Bestrijden met elkaar
Komende jaren voeren de verschillende partijen acties uit om de waterwaaier en het ongelijkbladig vederkruid terug te dringen. Zoals de inzet van hark- en maaiboten, waarmee grote stukken water schoongemaakt kunnen worden. De jongeren van het Groen Traineeship bedenken een evenement waarmee ook inwoners opgeroepen worden mee te doen. Dat evenement is op 21 september. Terugdringen van deze planten is goed, maar voorkomen is nog beter. Gooi dus nooit waterplanten (of ander afval) in de sloten of plassen rondom het huis. Bootverhuurders kunnen hun klanten vragen waterplanten uit de schroef niet terug te gooien in het water. Beter is om deze mee te nemen naar de wal en daar in de GFT-bak te gooien. Over wat we met elkaar kunnen doen geven de groene trainees dus meer informatie tijdens hun evenement op 21 september. Voor de makers van het bekende radio- en TV-programma Vroege Vogels nu al reden om te komen kijken in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Alles over het probleem en terugdringen van invasieve exoten lees je op https://npweerribbenwieden.nl/exoten-uit-de-sloten/.