Ga direct naar inhoud
Nieuws

Foto in watertoren van St. Jansklooster winnaar van de Open Monumentendag Fotowedstrijd

03 oktober 2024 | Wilco Meijers

Jaspar Moulijn heeft met een adembenemende foto die hij in de watertoren van St. Jansklooster heeft gemaakt, de Open Monumentendag Fotowedstrijd gewonnen.

De watertoren van St. Jansklooster

De organisatoren nodigden iedereen uit op tijdens Open Monumentendag met je camera op pad te gaan om mooie erfgoedfoto’s te maken. 

Juryvoorzitter William Rutten (bekend van o.a. Het Perfecte Plaatje) beloonde de foto van Jaspar met de eerste prijs. “De winnende foto roept verwondering op; je ziet niet meteen wat, waar of hoe het zit. Daarnaast vangt de foto de essentie van Open Monumentendag: mensen die zich laten verrassen. De fotograaf heeft duidelijk goed nagedacht over wat hij wil laten zien. De foto prikkelt je nieuwsgierigheid naar het monument”, aldus William Rutten. Jaspar wint een cadeaubon van @KameraExpress ter waarde van €400,- en een fotoafdruk in baklijst naar keuze van @Profotonet, ter waarde van €250,-.

fvdm-1726392717956.jpg

Binnen in de watertoren van St. Jansklooster

Watertoren

Jaspar nam de foto in de watertoren van St. Jansklooster van Natuurmonumenten in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Vanaf 46 meter hoogte zie je de nog oude middeleeuwse verkaveling met vele sloten en smalle percelen, ontstaan bij de ontginning van het veenmoeras. Het bouwwerk is van gewapend beton en bekleed met baksteen. Dit is zeer kenmerkend voor het sobere bouwen in de jaren dertig van de vorige eeuw. 

Tweede prijs

De tweede prijs gaat naar Hans Meijer, met een prachtige foto van olie- en korenmolen Woldzigt te Roderwolde in Drenthe.Over deze foto zei de jury: "Een molen kun je elke dag van buiten bewonderen en fotograferen, maar tijdens Open Monumentendag krijg je juist de kans om binnen te kijken. Het prachtige lichtinval maakt de foto compleet." Hans wint twee kaartjes voor Madurodam, inclusief een treinreis naar Den Haag.

Olie- en korenmolen Woldzigt

Olie- en korenmolen Woldzigt

Partners

De Open Monumentendag Fotowedstrijd 2024 werd georganiseerd door stichting Nederland Monumentenland in samenwerking met Natuurmonumenten, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Nationale Monumentenorganisatie (NMo), BOEi, Staatsbosbeheer, het Restauratiefonds, vereniging De Hollandsche Molen en Stichting Werelderfgoed Nederland. De prijzen worden mogelijk gemaakt door Kamera Express, Nederlandse Spoorwegen en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Wilco Meijers