Ga direct naar inhoud
Nieuws

De kievit, luchtacrobaat van de wei

25 maart 2020

Kieviten zijn markante weidevogels. Naast de grutto zijn zij een van de bekendste uit de wei.

De Kievit

Vroege legger                    

Kieviten beginnen als vroegst met de balts en eileg. Dit jaar werd het traditionele eerste kievitsei op 2 maart in Bruchum gevonden. Maar voordat het zo ver is zal er eerst flink ‘geknokt’ moeten worden om de vrouwen te versieren. Mannen met hun lange kuif en schitterende paarsgroene veren vliegen dan al klapwiekend boven hun territorium. Vaak komen daar concurrerende mannen bij en zal overgegaan worden op het synchroon vliegen. Ook het raspende geluid vanaf de grond is zeer karakteristiek.

Oogjager

Kieviten behoren tot de plevieren en zijn echte oogjagers. Met hun grote zwarte ogen zien ze al trappelend allerlei insecten voor hun snavel. Dan wordt er even gepauzeerd om vervolgens met een schokje hun weg weer te vervolgen. Het trappelen met hun poten kun je nog het beste vergelijken met een visser die wormen verzamelt. Met zijn spade worden trillingen in de grond overgebracht waardoor regenwormen naar boven komen.

Zorgenkind

Net als vele andere weidevogels gaat het de kievit niet voor de wind. Modernisering en gebruik van herbiciden in de landbouw en het steeds vroeger bewerken van akkers hebben nadelige gevolgen op de reproductie. Vooral legsels en kleine kuikens zijn daar de dupe van omdat er gewoonweg geen voedsel meer voor ze is.

Samenwerking met boeren

Wij werken nauw samen met allerlei boeren om het voor de weidevogels optimaal te maken. In de percelen die in eigendom zijn van de vereniging wordt alles op alles gezet om de weidevogelstand stabiel te houden en zelfs te vergroten. 

Goede locaties om weidevogels waar te nemen zijn het Leeuwterveld, De Bramen en Barsbekerbinnenpolder.