CO2 verwijderen door injecteren van maaisel uit De Wieden
Veenmakers (onderdeel van Restore Carbon BV) is samen met Natuurmonumenten De Wieden gestart aan een bijzondere pilot om CO2 permanent vast te leggen. Op een perceel in de Barsbekerbinnenpolder, is op 5 en 6 december jl. gebiedseigen maaisel in de grond gebracht onder het grondwaterpeil.
Innovatieve methode om koolstofdioxide vast te leggen
Veenmakers heeft een unieke nieuwe gepatenteerde technologie ontwikkeld die het gebiedseigen maaisel diep in de veengrond onder de grondwaterspiegel injecteert. Zo komt het maaisel in een zuurstofvrije omgeving en stopt het natuurlijke afbraakproces. Het maaisel vormt diep onder de grond een nieuwe veenlaag in de oude bestaande veenlaag. Planten die op de percelen van Natuurmonumenten groeien worden jaarlijks gemaaid en afgevoerd. Dit doet Natuurmonumenten om de biodiversiteit te verbeteren. Planten nemen op natuurlijke wijze CO2 op en zetten dit om in koolstof waarmee de plant groeit. Na het maaien sterft de plant af en na het vergaan komt er CO2 in de lucht. Met deze pilot injecteert Veenmakers de plantenresten onder de grond, zodat ze niet vergaan en blijft de koolstof permanent opgeslagen. Op deze manier verwijderen ze CO2 uit de lucht. Tegelijkertijd kijken we ook naar draagkrachtverbetering van de grond en testen we of deze methodiek een mogelijkheid is voor het tegengaan van verdere bodemdaling.
Win Win situatie
Natuurmonumenten werkt jaarlijks samen met diverse initiatiefnemers aan verschillende pilots voor toepassingen van maaisel uit het gebied, aldus Gidion Kok gebiedsmanager De Wieden. Met deze pilot hopen Restore Carbon en Natuurmonumenten De Wieden een dubbelslag te maken. Natuurmonumenten kan een deel van het gebiedseigen maaisel laten inbrengen onder de grond. Dit maaisel wordt anders over een grotere afstand vervoerd, zo kan Natuurmonumenten het aantal transportbewegingen verkleinen. Veenmakers probeert met deze innovatieve methode, gecertificeerd door ONCRA, van maaisel nieuw veen te maken. Zo werken deze partijen samen aan een nieuwe klimaatoplossing en een circulaire toekomst. Ook de gemeente Steenwijkerland is enthousiast en ondersteunt de pilot.