Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bruisende natuur

19 februari 2021

“De uitdrukking ‘zo veranderlijk als het weer’, dat is deze dagen wel weer duidelijk geworden ”, zegt boswachter Ronald Messemaker. Zo maak je je zorgen om de dieren tijdens de vorstperiode en zo ineens slaat het voorjaar toe en gebeurt er weer van alles in de natuur.

Aalscholvers op het nest

Open water van levensbelang

De winter kwam vorige week toch nog even om de hoek kijken. In heel Nederland kon men genieten van de sneeuw- en ijspret. “Helaas hebben de dieren het niet makkelijk tijdens zo’n vorstperiode”, geeft Messemaker aan. “Open water is voor veel diersoorten van levensbelang: er wordt gerust, het is veilig in de wintermaanden en er wordt volop gegeten. Bij vorst zijn kleine wakken vaak de enige nog open gebleven ‘enclaves’. Veel watervogels blijven tot een wak dichtgevroren is. Daarna wijken ze uit naar het IJsselmeer of naar de kust.”

Dieren helpen in vorstperiode

Om de dieren toch te helpen zorgen wij in een vorstperiode in de afgelegen stille plekken, met name in een paar eendenkooien, dat de pompen aangezet worden om die kooiplassen of sloten open te houden. Door de stroming ontstaan wakken waar roerdomp, ijsvogel, otters en watervogels gebruik van kunnen maken. In een van deze kooien was het de afgelopen dagen dan ook een drukte van belang.

Opmaken voor de lente

“Als de winter voorbij is, kijk je weer uit naar de prachtige dingen die gaan komen,” zegt boswachter Messemaker. De snel stijgende temperaturen zorgen ervoor dat de meeste dieren zich alweer opmaken voor de lente. De aalscholvers die door die koude week hun nest zijn kwijtgeraakt beginnen weer opnieuw alsof er niets aan de hand was. Speenkruid en de knopjes van de wilg laten zich zien. Het gaat dan echt hard en de vogels houden zich vocaal niet meer op de vlakte. Wulp, Koolmees, grote bonte specht en baltsende haviken jodelen, roffelen en ‘kekkeren’ er op los.

Monitoren van broedvogels

Vanaf maart gaan de boswachters van start met de monitoring van broedvogels. Dit doen ze samen met vrijwilligers van de monitoringgroep. Vroege ochtenden op pad met prachtige zonsopkomsten, waarbij grutto’s, kieviten en watersnippen door de lucht buitelen kan Messemaker zich nu al op verheugen. “Eind maart gaan de wintergasten terug naar hun broedgebieden in het hoge noorden en laten hier hun plaats innemen door onze zomergasten. “Wat zit de natuur toch vernuftig in elkaar!” zegt boswachter Messemaker.