Uitnodiging themadag voor leden in Overijssel over de Weerribben-Wieden
Uitnodiging themadag voor leden in Overijssel over de Weerribben-Wieden
Waar
De Wieden
Vertrekpunt
Boerderij Weidevol
Kosten
- Normaal: Gratis
- Ledenprijs: Gratis
- Normaal: Gratis
- Ledenprijs: Gratis
Uitnodiging themadag voor leden in Overijssel over de Weerribben-Wieden
Dit najaar organiseren we als ledencommissie Overijssel van Natuurmonumenten een themadag over het gebied Weerribben-Wieden in de kop van Overijssel. We krijgen inzicht in de ontwikkeling van het landschap door de eeuwen heen en de invloed van de mens op het landschap. Wat zijn de bedreigingen en welke herstelmogelijkheden zijn er.
Er zijn twee lezingen, er is een gezamenlijke lunch en er is een bezoek aan het vernieuwde bezoekerscentrum. Ben je geïnteresseerd? Je kunt je hieronder aanmelden.
Waar en wanneer?
Zaterdag 9 november 2024
Ochtend: Congrescentrum Weidevol, Oppen Swolle 23, 8064 PZ Zwartsluis
Middag: Bezoekerscentrum De Wieden, Beulakerpad 1, 8326 AH Sint Jansklooster
Kosten:
Opgave voor de hele dag €5,- (max 80 pp)
Let op: de betaling van 5 euro wordt contant op de dag voldaan. Omdat het bedrag contant wordt betaald, is de aanmelding via het formulier 'gratis' gemaakt. Vergeet dus niet 5 euro mee te nemen op 9 november.
Programma:
10.00 uur: Zaal open en koffie
10.15 uur: Presentatie Ab Grootjans,
Ab is emeritus hoogleraar ecohydrologie van de Rijksuniversiteit Groningen en Radbout Universiteit Nijmegen. Hij heeft meegewerkt aan het tot stand komen van de landschapsbiografie Weerribben-Wieden.
De landschapsbiografie geeft ontwikkelingen weer van het landschap en zijn mensen en landschappen van de IJstijden tot de huidige tijd. Onderdeel hiervan is een landschapsecologische analyse.
Ab legt uit wat de bedreigingen en herstelmogelijkheden voor natuur en cultuur in het gebied zijn.
11.00 uur: Pauze
11.15 uur: Presentatie Gidion Kok
Gidion is gebiedsmanager van de beheereenheid De Wieden Natuurmonumenten. De landschapsbiografie vormt voor hem een stevige basis voor communicatie, een gemeenschappelijk gebiedsbesef, maar zeker ook voor een werkprogramma en inzet voor de komende tijd.
Gidion vertelt hoe Natuurmonumenten de landschapsbiografie vertaalt naar de praktijk. Welke inrichtings- en herstelmaatregelen zijn er nodig om de specifieke natuur in dit gebied te behouden voor de toekomst en welk beheer wordt er toegepast.
12.00 uur: Lunch
12.45 uur: Verplaatsen naar het Bezoekerscentrum De Wieden (afstand 10km, 15 minuten per auto – voldoende parkeergelegenheid)
13.15 uur: Bezoek aan het bezoekerscentrum en omgeving
Het bezoekerscentrum is meer dan alleen een expositieruimte in de eerste boerderij van het Beulakerpad in Sint Jansklooster. Het is als het ware een klein openluchtmuseum met oude bebouwing te midden van de rietvelden langs het Beulakermeer. Je vindt er een mooie expositie over de natuur en ontstaansgeschiedenis van De Wieden. Zowel buiten als binnen valt er genoeg te beleven.