Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

De Schorren

De Schorren

Natuurgebieden De Schorren

Ten oosten van Texel liggen de uitgestrekte kwelders van De Schorren. Hier vinden vogels rust, voedsel en een broedplek. Vanaf de waddendijk heb je weids uitzicht op De Schorren en de Waddenzee.

Jerome van Abbevé

Jerome van Abbevé

Boswachter van dit gebied

Meer over De Schorren

Over het gebied

Aan de oostzijde van Texel liggen de uitgestrekte kwelders van De Schorren. Vogels als lepelaar, eidereend en scholekster vinden hier voedsel en een ideale plek om te broeden. Vanaf de waddendijk heb je prachtig uitzicht op De Schorren en de Waddenzee. Of wandel door het gebied met de boswachter.

Wat is een kwelder?

Schorren is eigenlijk een ander woord voor kwelders. Dit zijn de hoger gelegen delen die aan de voet van de waddendijk liggen. Alleen bij spring- of stormvloed staan de kwelders onder water. Bij vloed stroomt het water van de Waddenzee door de kreken naar binnen. Het onbegroeide deel van de Schorren, de slikken, maakt deel uit van de Vlakte van Kerken, een grote wadplaat.



Bekijk de natuurvisie van Natuurmonumenten over De Schorren en Vlakte van Kerken: Beknopte versie | Uitgebreide versie

Vogels op De Schorren

Wad- en zeevogels gebruiken de kwelders als rust-, voedsel- en broedgebied. Bij laag water is het een drukte van belang op de voedzame slikken en drooggevallen wadplaten. Talloze strandlopers, rosse grutto’s en wulpen zoeken naar zeepieren, schelpjes, garnalen en andere kleine zeedieren. Bij vloed vluchten ze dan naar de hoger gelegen kwelders. Op De Schorren broeden lepelaars, eidereenden en scholeksters.

Vanaf het najaar tot en met het voorjaar verblijven in het gebied veel eenden, rotganzen en steltlopers zoals de rosse grutto, kanoet en bonte strandloper. Honderdduizenden vogels passeren Texel als ze van het zuiden naar het noorden trekken en andersom. Op De Schorren rusten ze uit en eten ze zich vol voor de volgende etappe.

 

Lepelaar de schorren

Zoutminnende planten

Op De Schorren vind je alleen planten die goed tegen zout kunnen. Je ziet hier zeekraal, lamsoor, zeeaster en zoutmelde. Deze planten zijn heel belangrijk voor het voorbestaan van de kwelders. Met hun wortels houden ze het slib uit de zee vast. Daarmee zijn ze de bouwers van de kwelder. Toch slaan de kwelders gemakkelijk weg door de golven. Met zogenaamde rijsdammen wordt dit voorkomen.

Wat kan je zien?

Vanaf de waddendijk heb je prachtig uitzicht op De Schorren en de Waddenzee. Om de bijzondere planten en broedende vogels zoveel mogelijk rust te geven is het gebied alleen toegankelijk met excursies. Je ziet dan de duizenden vogels op het wad en in de kreken.

Ga naar wandelexcursies op De Schorren

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De Schorren

Nieuws