Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vloeiweiden van De Plateaux onder water

10 april 2020 | Yvonne van Moll

Nu we zoveel mogelijk thuis moeten blijven delen we graag nieuws uit onze gebieden. Zo zet Natuurmonumenten op dit moment de planten van de vloeiweiden met de voeten in het water. Ieder voorjaar zet boswachter Ward Walraven, volgens een bepaalde systematiek, de afzonderlijke vloeiweiden onder water. Slechts enkele boswachters beheersen het oude ambacht van bevloeien.

Vloeiweiden onder water

Ingenieus watersysteem

Via een slim systeem van kanaaltjes, sloten, stuwen en aquaducten wordt kalkrijk Maaswater naar de vloeiweiden van De Plateaux geleid. Een goed doordacht plan dat rond 1850 aangelegd is om de arme zandgronden te verrijken. Zo kon men in die tijd de gras- en hooiopbrengst verbeteren. Hooi was in die tijd, als voer voor de werkpaarden, een kostbaar goed. Natuurmonumenten heeft het historische vloeiweidensysteem in ere hersteld en beheert de weiden nu op ambachtelijke wijze. Boswachter Ward bevloeid met fingerspitzengefühl de verschillende percelen met Maaswater. Alleen het doel verschilt, nu telt niet de hooiopbrengst maar het aantal bijzonder plantensoorten.

Bloemenweelde

De vloeiweiden barsten van de bijzondere bloemen, libellen en vogels. Ward vertelt trots: "Nu zien de vloeiweiden geel en roze van de sleutel- en pinksterbloemen. Over een tijdje zie je hier behalve margrieten ook zeldzame soorten als brede orchis, addertong en rode ogentroost. En in september kan je hier de paarse pracht van de herfsttijloos bewonderen. Al die bloemen zijn op hun beurt weer belangrijk voor diersoorten als de beekoeverlibel en de wielewaal. Als ik dan als die bijzondere soorten zie weet ik waar ik dit arbeidsintensieve werk voor doe" aldus Ward.

Boswachter communicatie en beleven Yvonne van Moll
Yvonne van Moll