Ga direct naar inhoud
Nieuws

Amazonemier terug op De Plateaux!

22 juli 2019 | Paul Wijenberg

De amazonemier (Polyergus rufescens) is een sterk bedreigde soort in Nederland en even leek het er op dat soort was verdwenen. Er is drie jaar gezocht bij de laatste plaats in Noord-Brabant waar ze waren gezien. Na 14 jaar is er weer een populatie aangetroffen.

Aamazonemier. Fotograaf: Theodoor Heijerman

Toevallige vondst

Vroeger kon deze warmteminnende soort gevonden worden op de droge zandgronden van Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht. Na 2000 leek alleen nog maar een populatie te zijn op De Plateaux in het zuidoosten van de provincie Noord-Brabant. De laatste waarneming van de amazonemier stamde uit 2005. De afgelopen 3 jaar is geïnventariseerd om nog bestaande nesten te vinden zodat deze effectief beschermd zouden kunnen worden. Afgelopen maand was het eindelijk raak en werd voor de 1e keer in 14 jaar de amazonemier waargenomen in Nederland! Twee inventariseerders, die eigenlijk op zoek waren naar kevers, vonden werkmieren van deze soort in natuurgebied De Plateaux. Bij nader onderzoek werden 2 nesten gevonden.

Uitzonderlijke leefstijl

De amazonemier leeft in de nesten van de zogenaamde renmieren en gebruikt deze mieren om het werk in de eigen kolonie als slaven uit te voeren.  Amazonemieren kunnen zichzelf niet van voedsel voorzien en laten zich voeden door deze slaven. De amazonemierwerksters gaan soms op strooptocht om nieuwe slaven te roven uit omliggende renmiernesten. De amazonemier is lastig te spotten: ze wonen in de "veroverde" nesten van renmieren of ze komen alleen maar uit hun nest voor nieuwe rooftochten.

Beschermen en behouden

Natuurmonumenten gaat zich inzetten om de nesten en het biotoop te beschermen en om deze uitzonderlijke mierensoort voor ons land te behouden. De inventarisatie naar de amazonemier werd uitgevoerd met subsidie van de provincie Noord-Brabant.

Paul Wijenberg
Paul Wijenberg