Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werk aan de houtwallen

16 augustus 2024 | Miranda Fieret

De komende tijd is Natuurmonumenten aan het werk in de Beneden Moeren. De hakhoutwallen die dit gebied kenmerken, worden bijgehouden. Een houtwal is een verhoging in het landschap, begroeid met struiken en bomen. Houtwallen zijn oorspronkelijk door boeren aangelegd als erfscheiding, veekering en als bron voor hout. Ze kunnen al eeuwen oud zijn. Natuurmonumenten houdt houtwallen in stand.

Bramen uit eigen tuin

Houtwallen zijn kenmerkend voor het landgoed en een thuis voor allerlei planten en dieren. Ze bieden onderdak, voedsel en beschutting. Sommige dieren, zoals de bosmuis, brengen zelfs hun hele leven door in een houtwal. Voor de vleermuis is de houtwal een verbindingsweg tijdens zijn nachtelijke voedseltochten. Ook de kerkuil zit er graag. 

Stekels
De bramen in dit gebied worden weer in toom gehouden. De woekerende bramenstruiken in graslanden en tussen de laanbomen worden weggehaald. Andere stekels die hoognodig weg moeten, zijn de oude prikkeldraden langs houtwallen -singels. Het prikkeldraad heeft geen functie meer en dieren kunnen eraan blijven hangen. 

Op de Stouwdreef verwijderen we de begroeiing die de graslanden verruigt. Op deze manier voorkomt Natuurmonumenten dat een paar dominante soorten zoals pitrus en bramen het gebied overnemen. Zo blijft een grotere diversiteit aan kruiden en bloemen in het grasland bestaan.

Invasieve exoten
Ook in dit natuurgebied heeft Natuurmonumenten veel werk aan planten die hier van nature niet thuishoren; invasieve exoten. Japanse Duizendknoop, Guldenroede en Watercrassula zijn taaie rakkers zonder natuurlijke vijand die belangrijke plantensoorten verdrukken. Daarom worden tijdens de werkzaamheden ook deze soorten met veel zorg verwijderd. 

De werkzaamheden duren -afhankelijk van het weer- tot eind oktober. Excuses voor het ongemak. 

 

 

Miranda Fieret
Miranda Fieret