Ga direct naar inhoud

Met deze tips spot je meer reeën - het uiterlijk

Een ree spotten in het Buurserzand is niet moeilijk. Er leven al jaren een honderdtal reeën. Maar hoe zie je of het een bok of geit is? Misschien is het een jaarling. De boswachters van Natuurmonumenten delen in tien onderwerpen tips. Zo zie je tijdens een wandeling nog meer, en geniet je misschien daardoor ook nog meer. Hier lees je over de verschijning, het uiterlijk.

Bok met klaver

Verschijning

Het Ree heet in het latijn ‘Capreolus capreolus’. Ze laten zich vaak zien in de vroege ochtend. Bij zonsopkomst aan de bosranden, bij akkertjes of graslanden in rustige gebieden. Altijd alert, zodat ze direct naar een veilige, beschutte plek kunnen. Net voor zonsondergang heb je ook vaak de kans ze te spotten. Ze verschijnen dan langs bosranden of in weilandjes om zich nog even tegoed te doen aan grassen en kruiden voordat de avond invalt.

Pubers en peuters

Een mannetjesree noemen we de reebok, het vrouwtje de reegeit. Een jong van dit jaar heet een reekalf en als ze in een groep lopen noemen we dat een sprong. Maar er zijn ook nog termen zoals bastbok en jaarling. Deze verschillende namen verwijzen naar een andere leeftijdsfase en dus een ander uiterlijk. Pubers zien er bij ons immers ook anders uit dan peuters. Later hierover meer info.  

Spiegel

Het achterwerk ken­merkt zich door een witgele vlek. Deze vlek heet de spiegel.

Vacht

Reekalven hebben in de eerste weken van hun bestaan een wit-gevlekte vacht. Het ree heeft meestal een roodbruine vacht in de zomer en verhaart in de herfst naar een meer grijsbruine wintervacht. De holle haren in de wintervacht isoleren goed, waardoor de dieren goed de koude winter kunnen doorstaan. Soms zie je een zwart of – nog zeld­zamer - een wit of gevlekt (‘bont’) exemplaar.

Fotografiehut

Wil je in alle rust reeën spotten? Huur dan eens onze fotografie- en observatiehut! De hut is mobiel en staat altijd op de plek waar we op dat moment de meeste reeën spotten. Hier vind je alle informatie en kun je boeken.

Meer informatie over reeën

Omdat je in het Buurserzand goed reeën kunt spotten maakten we een lijst van onderwerpen waar je op kunt letten. Het gewei, leeftijd, sporen en gedrag. Op deze pagina vind je informatie.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

  • Infocentrum De Wakel