Het Rietschot in het Buurserzand
Op het eerste oog lijkt de lange zandweg weinig inspirerend. En toch gebeurt er van alles aan beide kanten van de weg. Je vindt er akkertjes waar vaak reeёn en hazen te zien zijn, graslanden, houtwallen en bos. De andere kant van de weg is een grote open vlakte, het Rietschot. Enkele decennia geleden stond hier nog mais, nu is het een paradijs voor watervogels en spotten we er weer jonge jeneverbessen.
- Infocentrum De Wakel
Stendermolenweg 9, 7481 PR Haaksbergen (OV)
Onderste laag boven
Het is nu haast niet meer voor te stellen dat die grote vlakte, het Rietschot tot 2003 nog landbouwgebied was. Na onderzoek verwijderden we de bovenste bodemlaag van 20 tot 30 cm, meststoffen zoals fosfaat en stikstof verdwenen hiermee ook. We dempten sloten zodat het water langer in het gebied bleef. We herstelden oude vennen en heidegronden. En binnen enkele jaren popte er weer van alles op uit de onderste bodemlagen.
Parnassia
Het uitzichtpunt Rietschot maakten we in de vorm van een parnassiabloem. Een zeldzame plant die houdt van een voedselarme bodem. Hier vond hij een plek. Vijf hartvormige bladeren vormen de bloemkroon. Je kunt aan de bloem zien hoe lang ze bloeit: elke dag gaat er een meeldraad naar buiten open staan.
Nieuwe jeneverbessen
Jeneverbessen zijn in Nederland maar op enkele plekken te vinden en daarom zijn wij altijd bijzonder blij met nieuwe aanwas. Af en toe poppen ze hier als eigenwijze mini-coniferen uit de grond. Het is een langzame groeier. Het duurt tientallen jaren voordat een struik een beetje formaat heeft.
Paars bloemenveld
De rietorchis houdt van natte voeten en zorgt in het voorjaar voor de paarse accenten in het veld. De rietorchis is niet beschermd in Nederland maar wel bijzonder. Eerder zag je nog wel eens orchideeën in natte graslanden. Door ontwatering is dat nu veel minder.
Vleeseter
Het kleine, dieprode plantje ronde zonnedauw is een vleesetende plant. Aan de bladeren zitten klevende druppels. Deze dauwdruppels trekken insecten aan. Als de insect eenmaal op het plantje geland is, sluiten de bladeren zich. Het plantje heeft het eiwit van de insecten nodig als voedsel.
Der Alte, een stoertje
In de vroege ochtend of tegen zonsondergang heb je grote kans dat je ‘ Der Alte’ ontmoet of een van zijn nazaten. Een bok die we jarenlang aantroffen in dit deel van het Buurserzand. Echt een stoertje die niet gauw de benen neemt. Op deze plek heb je trouwens zeker een grote kans op de ontmoeting met een ree, in het Buurserzand is jagen verboden en voelen reeën zich thuis. Elk jaar tellen we ongeveer honderd reeën.
Geelgors
Aan de overkant van de Stendermolenweg zijn kleine akkers. Hier verbouwen we granen als gerst en boekweit. In de zomer een kleurenpalet als bloemen zoals klaproos, korenbloem en kamille de akkerranden opvrolijken. De geelgors laat zich dan vaak zien als hij zich tegoed doet aan de zaden. Ook patrijzen willen er nog wel eens parmantig rondstappen.
Bezoekersinformatie
Bereikbaarheid
- Infocentrum De Wakel
- Stendermolenweg 9, 7481 PR Haaksbergen (OV)
- 053 428 15 27
Je neemt vanaf Enschede de Haaksbergerstraat naar Haaksbergen (niet de N18!). Je rijdt door Usselo en ongeveer 3 km na Usselo sla je linksaf naar de Zonnebeekweg. Na 1,4 km ga je rechtsaf nar de Oude Haaksbergerdijk en volg je de borden naar parkeerplaats Molenbelt op het Buurserzand