Op de zondagmiddagen vind je hier een enthousiast team vrijwillige boswachters die je welkom heten bij het mobiele informatiepunt op Buitenplaats De Tempel. Voor een hapje en drankje strijk je neer bij de foodtruck in de boomgaard.
Een beetje landgoed of buitenplaats had een koetshuis. Het koetshuis op De Tempel werd gebouwd omstreeks 1850, op de plek waar eerder een tuinmanshuis stond.
Denk je eens in: in deze theekoepel kon je heerlijk een kopje thee nuttigen en uitkijken over het weidse landschap. Het moet prettig theedrinken zijn geweest op zonnige maar nog wat kille dagen. Niet alleen vanwege de temperatuur en het uitzicht over de weilanden - de A13 lag er uiteraard nog niet -, maar ook vanwege de Chinese beschilderingen waarmee de binnenzijde versierd is.
Honderd procent garantie ontbreekt, maar het lijkt er toch echt op dat op Buitenplaats De Tempel de oudste eik van Rotterdam staat. Lukt het jou om deze knoeperd te omarmen?
In de 17e of 18e eeuw was het niet ongebruikelijk om een overtuin te hebben, ‘een strook grond aan de andere kant van de weg of het water’. Bijvoorbeeld om een vrij uitzicht te garanderen, maar ook - wanneer het oeverland was - waar je kon aanleggen met de boot. Een overtuin vind je ook nu op Buitenplaats De Tempel. Aan deze nieuwe steiger kun je, vanuit Rotterdam Delfshaven of Delft, aanmeren voor een wandeling door de eeuwenoude tuinen.
Vanaf de A13 of via de West-Abtspolderseweg in Rotterdam rijd je zo richting de parkeerplaats van Buitenplaats De Tempel. Al direct zie je de slagbomen. Deze openen meteen. Je ontvangt geen uitrijdkaart en iedereen kan binnen een kwartier gratis uitrijden. Leden en vrijwilligers van de vereniging parkeren gratis.