Wandelroute over Buitenplaats de Tempel, Rotterdam
Waar: Polder Schieveen
Over de route
Wandelend ontdek je Buitenplaats De Tempel: over de eeuwenoude lanen met haar vergezichten en over romantische, slingerende paden. Langs de stinzencirkel, de geometrische vijvers en statige beelden. Onderweg kom je langs een theekoepel en het koetshuis met naastgelegen boomgaard.
Buitenplaats De Tempel en het naastgelegen Nieuw Rhodenrijs zijn een van de laatst bewaarde buitenplaatsen aan de rand van Rotterdam in Oud-Overschie. Beide zijn gesticht om de onrustige stad te ontvluchten. Ook nu kom je hier bij van de drukte van alledag. Deze buitenplaatsroute neemt je mee in de geheimen van De Tempel.
Deze route is aangegeven in het veld met rode routepalen. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.
Herstelwerkzaamheden op de buitenplaats
Buitenplaats De Tempel is open voor publiek. Ga eropuit en geniet! Toch vinden er nog herstelwerkzaamheden plaats. Het park is eigendom van gemeente Rotterdam en in beheer bij de boswachters van Natuurmonumenten. Samen werken ze de komende jaren aan het herstel zodat De Tempel voor een breed publiek toegankelijk wordt en - net als waar de buitenplaatsen oorspronkelijk voor bedoeld zijn - je even de drukte van de stad kunt ontvluchten.
De werkzaamheden op de buitenplaats worden in fasen uitgevoerd, zo krijgt de natuur zoals vleermuizen de tijd om zich aan te passen. Paden, hekken en bruggen worden hersteld of aangelegd. Historisch waardevolle beelden gerestaureerd en teruggeplaatst. Het kan daarom voorkomen dat delen tijdelijk zijn afgesloten. Ook deze route wordt later nog aangepast, maar je kunt nu al van dit bijzondere stukje genieten!
Waar kun je starten
Buitenplaats De Tempel, aanlegsteiger De Overtuin
Wat kom je onderweg tegen?
1. Welkom op Buitenplaats De Tempel en haar tuinen!
2. De duiventil
3. De Tempel en het omliggende polderlandschap
Praktische informatie
Geschikt voor rolstoel
We werken op het moment hard aan het herstel van de buitenplaatsen. Op dit moment is vanaf de hoofdlaan richting het koetshuis verhard. De rest is nog niet goed begaanbaar. We werken hard aan de rolstoeltoegankelijkheid zodat dit in de toekomst wel gewaarborgd is.
Wandelen op wegen en paden
Honden welkom, mits aan de lijn
Honden zijn aangelijnd welkom in de aangegeven gebieden. Bij de parkeerplaats is een grote hondenlosloopzone aanwezig. Er zijn een aantal plekken waar honden niet toegestaan zijn, dit in verband met vee (koeien kunnen miskramen krijgen van de uitwerpselen van honden) en aanwezige vogels en kleine zoogdieren. Honden zijn niet toegestaan in:
• Het poldertje midden op de buitenplaats
• De omliggende weilandenGroepsactiviteiten, evenementen en professioneel gebruik alleen na toestemming
Wil je een (sport)activiteit organiseren met meer dan 20 personen of organiseer je een betaalde activiteit in dit gebied zoals een excursie of fotografie-opdracht, dan dien je van tevoren toestemming aan te vragen bij Natuurmonumenten. Meer info en aanvraagformulier op https://www.natuurmonumenten.nl/contact/toestemming.
Toegang
Van zonsopkomst tot zonsondergang, de parkeerplaats is toegankelijk tussen 6.00 - 22.00 uurInfopunt
Op zondagmiddagen van april tot oktober vind je naast het koetshuis een enthousiast team vrijwillige boswachters bij een mobiel informatiepunt. Zij kunnen je alles vertellen over De Tempel.Eten & drinken
Ook vind je naast het koetshuis een foodtruck. Op de zondagmiddagen van april tot oktober kun je hier een hapje en drankje nuttigen.Toiletvoorziening
Er is van april t/m oktober een mobiel toilet aanwezig op het terrein naast de boomgaard. Deze is niet toegankelijk voor rolstoelen.Parkeren
We vragen niet-leden van Natuurmonumenten om een parkeerbijdrage wanneer ze met de auto naar De Tempel komen. Leden kunnen met hun lidmaatschapspas vrij uitrijden. Ter plekke wordt uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat. Meer weten? https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/buitenplaats-de-tempel/tips/parkeren-op-de-tempel-hoe-werkt-hetLandhuis en gebouwen niet opengesteld
De gebouwen op Buitenplaats De Tempel zijn eigendom van Gemeente Rotterdam en zijn niet toegankelijk voor publiek. De gebouwen van Nieuw Rhodenrijs worden beheerd door zorgaanbieder Golden Years.