Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute over Buitenplaats de Tempel, Rotterdam

Waar: Polder Schieveen

Buitenplaats De Tempel
40 minuten
2 km
  • Honden welkom, mits aan de lijn

Over de route

Wandelend ontdek je Buitenplaats De Tempel: over de eeuwenoude lanen met haar vergezichten en over romantische, slingerende paden. Langs de stinzencirkel, de geometrische vijvers en statige beelden. Onderweg kom je langs een theekoepel en het koetshuis met naastgelegen boomgaard.

Buitenplaats De Tempel en het naastgelegen Nieuw Rhodenrijs zijn een van de laatst bewaarde buitenplaatsen aan de rand van Rotterdam in Oud-Overschie. Beide zijn gesticht om de onrustige stad te ontvluchten. Ook nu kom je hier bij van de drukte van alledag. Deze buitenplaatsroute neemt je mee in de geheimen van De Tempel.

Deze route is aangegeven in het veld met rode routepalen. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

Herstelwerkzaamheden op de buitenplaats

Buitenplaats De Tempel is open voor publiek. Ga eropuit en geniet! Toch vinden er nog herstelwerkzaamheden plaats. Het park is eigendom van gemeente Rotterdam en in beheer bij de boswachters van Natuurmonumenten. Samen werken ze de komende jaren aan het herstel zodat De Tempel voor een breed publiek toegankelijk wordt en - net als waar de buitenplaatsen oorspronkelijk voor bedoeld zijn - je even de drukte van de stad kunt ontvluchten.

De werkzaamheden op de buitenplaats worden in fasen uitgevoerd, zo krijgt de natuur zoals vleermuizen de tijd om zich aan te passen. Paden, hekken en bruggen worden hersteld of aangelegd. Historisch waardevolle beelden gerestaureerd en teruggeplaatst. Het kan daarom voorkomen dat delen tijdelijk zijn afgesloten. Ook deze route wordt later nog aangepast, maar je kunt nu al van dit bijzondere stukje genieten!

Waar kun je starten

Parkeren op Buitenplaats De Tempel
Vanaf de A13 of via de West-Abtspolderseweg in Rotterdam rijd je zo richting de parkeerplaats van Buitenplaats De Tempel. Al direct zie je de slagbomen. Deze openen meteen. Je ontvangt geen uitrijdkaart en iedereen kan binnen een kwartier gratis uitrijden. Leden en vrijwilligers van de vereniging parkeren gratis.
Buitenplaats De Tempel
Startpunt

Buitenplaats De Tempel, aanlegsteiger De Overtuin

Wat kom je onderweg tegen?

Toegangspad De Tempel
Eerste bomen geplant op Landgoed de Tempel

1. Welkom op Buitenplaats De Tempel en haar tuinen!

De Tempel is een kenmerkend voorbeeld van een vroeg achttiende-eeuwse buitenplaats in classicistische aanleg met geometrische tuin, waarmee de eigenaar – in dit geval de burgemeester van de Rotterdam - zijn status uitdrukte.

Op veel buitenplaatsen zijn de baroktuinen en beelden verdwenen. Wanneer een nieuwe tuinstijl in de mode kwam, verving deze vaak de andere. Bijzonder aan deze plek is dat de toenmalige eigenaren de tuinstijlen naast elkaar lieten bestaan. De verschillende tuinstijlen, zoals de 18e eeuwse geometrische stijl, de 19e eeuw landschapsstijl, en de vroeg 20e eeuwse architectonische tuinstijl vind je hier, waardoor je nu letterlijk door verschillende tuinstijlen wandelt. Ook een deel van de oorspronkelijke en nationaal waardevolle beeldencollectie is er nog.

Duiventil Buitenplaats De Tempel

2. De duiventil

We komen hier direct langs een duiventil. Duiventillen en duiventorens waren heel populair op 18e-eeuwse landgoederen. Met zijn duiventil kon een landgoedeigenaar aangeven ‘hoeveel hij waard was’. Hoe meer gaten (en daarmee duiven) des te groter de rijkdom. Maar net als de andere sierelementen op landgoederen, waaronder nep-ruïnes, pagodes, kluizenaarshutjes en klassieke tempels, waren duiventillen er vooral ook voor de sier. Nieuw Rhodenrijs is pas in 1933 gebouwd en aangelegd. Wat de betekenis van deze duiventil is, weten we dus niet. Misschien hield de toenmalige eigenaar Van Hoboken gewoon wel heel erg van dieren en dus duiven!

Polderwandeling steen Oude Tempel

3. De Tempel en het omliggende polderlandschap

Hoewel De Tempel een totaal andere uitstraling heeft dan het omliggende boerenland, heeft deze buitenplaats een sterke verbinding met het polderlandschap. De Tempel heeft namelijk niet altijd pal aan De Schie gelegen. Eerder lag het in wat nu de Zuidpolder bij Rodenrijs is. De toenmalige eigenaar, burgermeester van Rotterdam Johan van der Hoeven, begon daar met het winnen van turf in de veengronden. Dit zorgde in die tijd voor goede inkomsten, maar daardoor verdween het land onder water. Naam De Tempel en ‘heerlijke rechten’ werden in 1715 naar zijn boerderij Berkeloord aan de Schie verplaatst. Met het geld van de vervening legde Van der Hoeven tuinen met lanen en vijvers met fonteinen aan.

De Tempelsteen in de Zuidpolder markeert 'de Oude Tempel'. 

Praktische informatie

  • Geschikt voor rolstoel

    We werken op het moment hard aan het herstel van de buitenplaatsen. Op dit moment is vanaf de hoofdlaan richting het koetshuis verhard. De rest is nog niet goed begaanbaar. We werken hard aan de rolstoeltoegankelijkheid zodat dit in de toekomst wel gewaarborgd is.

  • Wandelen op wegen en paden

  • Honden welkom, mits aan de lijn

    Honden zijn aangelijnd welkom in de aangegeven gebieden. Bij de parkeerplaats is een grote hondenlosloopzone aanwezig. Er zijn een aantal plekken waar honden niet toegestaan zijn, dit in verband met vee (koeien kunnen miskramen krijgen van de uitwerpselen van honden) en aanwezige vogels en kleine zoogdieren. Honden zijn niet toegestaan in:

    •    Het poldertje midden op de buitenplaats

    •    De omliggende weilanden

  • Groepsactiviteiten, evenementen en professioneel gebruik alleen na toestemming

    Wil je een (sport)activiteit organiseren met meer dan 20 personen of organiseer je een betaalde activiteit in dit gebied zoals een excursie of fotografie-opdracht, dan dien je van tevoren toestemming aan te vragen bij Natuurmonumenten. Meer info en aanvraagformulier op https://www.natuurmonumenten.nl/contact/toestemming.

  • Toegang

    Van zonsopkomst tot zonsondergang, de parkeerplaats is toegankelijk tussen 6.00 - 22.00 uur
  • Infopunt

    Op zondagmiddagen van april tot oktober vind je naast het koetshuis een enthousiast team vrijwillige boswachters bij een mobiel informatiepunt. Zij kunnen je alles vertellen over De Tempel.
  • Eten & drinken

    Ook vind je naast het koetshuis een foodtruck. Op de zondagmiddagen van april tot oktober kun je hier een hapje en drankje nuttigen.
  • Toiletvoorziening

    Er is van april t/m oktober een mobiel toilet aanwezig op het terrein naast de boomgaard. Deze is niet toegankelijk voor rolstoelen.
  • Parkeren

    We vragen niet-leden van Natuurmonumenten om een parkeerbijdrage wanneer ze met de auto naar De Tempel komen. Leden kunnen met hun lidmaatschapspas vrij uitrijden. Ter plekke wordt uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat. Meer weten? https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/buitenplaats-de-tempel/tips/parkeren-op-de-tempel-hoe-werkt-het
  • Landhuis en gebouwen niet opengesteld

    De gebouwen op Buitenplaats De Tempel zijn eigendom van Gemeente Rotterdam en zijn niet toegankelijk voor publiek. De gebouwen van Nieuw Rhodenrijs worden beheerd door zorgaanbieder Golden Years.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda