Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Heikop, Brunssummerheide (Rood)

Waar: Brunssummerheide

Goudhaantje
1 uur 30
5,6 km

Over de route

De Brunssummerheide ligt in het prachtige heuvelachtige Zuid-Limburg, tussen Heerlen en Landgraaf. Het ene moment loop je in het donkere dennenbos en het andere moment tussen glooiende heidevelden. Op sommige punten geniet je van kilometersbrede uitzichten. Met een beetje geluk spot je een ree, een groene specht of een zandhagedis tijdens deze wandelroute.

Volg tijdens het wandelen de routepaaltjes met een rode band, bij onduidelijke splitsingen is ook een rood pijltje gemonteerd. De route start direct achter het informatiebord van Natuurmonumenten.

LET OP: Bij punt 9 kun je de keuze maken voor een verkorte route of voor de volledige route met o.a. passage van de nieuwe wandelbrug.

Waar kun je starten

Ochtendbeeld
Startpunt

Parkeerplaats Landgraaf

Wat kom je onderweg tegen?

Heuvellandschap

1. Klimmen en dalen

Deze wandeling biedt veel afwisseling. De ene keer verdwaal je bijna in het bos en vervolgens bevind je je weer op een open vlakte met verrassend mooie uitzichten! Het is een route met nogal wat klimmen en dalen langs glooiende heuvels. Dit hoogteverschil is zeer kenmerkend voor het Zuid-Limburgse landschap. Een landschap dat is ontstaan door de eeuwenlange erosie door rivieren en beken, maar ook door aardverschuivingen onder het oppervlakte.

Open bos in wording

2. Open bos in wording

Links zie je een productiebos. Dit bos is ooit aangelegd voor houtoogst. Kenmerkend voor productiebossen zijn de kaarsrechte rijen met bomen. De bomen zijn allemaal even dun of dik, lang en hoog en staan even ver van elkaar af. Aan de andere kant zie je een wat meer open bos dat in eerste instantie ook is aangeplant. Natuurmonumenten wil dit bosgebied een meer natuurlijk karakter geven. We creëren meer open plekken en brengen meer variatie aan in de soorten loofbomen, struiken en planten die hier groeien. Zo ontstaat er een rijkere leefomgeving voor verschillende dieren zoals de groene specht, de rode bosmier en kleine zoogdieren zoals muizen en eekhoorns. De natuur wordt er een stuk gevarieerder, gezonder en mooier van!

Vaste bewoner van de holle wegen

3. Holle weg

Hier wandel je door een kleine "holle weg". De goot in het paadje wordt gevormd door wegspoelend water en door wandelende en transporterende mensen. Holle wegen komen vooral veel voor in het heuvelachtige Zuid-Limburg met soms wel met 4 meter hoge wanden! Het is een ideale leefplek voor dieren zoals dassen, muizen en vogels. De holle weg biedt ze volop mogelijkheden om goed te kunnen graven en holen te maken.

De beuk

Hier en daar zie je prachtige meerstammige beuken. De verschillende stammen zijn ontstaan door de vroegere houthakcultuur. Mensen hakten telkens opnieuw de zeer bruikbare takken van de stam van de beuk telkens om op verschillende hoogtes. Dat takkenhout hadden ze nodig als steel voor het gereedschap of als stookhout. Ondertussen groeiden aan de boomstronk steeds nieuwe takken en stammen. Je herkent een beuk uiteraard aan de beukennootjes, maar ook aan het gladde stamoppervlak en aan het gladde, eivormige blad.