Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe wandelbrug Roode Beek feestelijk geopend

18 september 2024 | Paul Wijenberg

Op vrijdag 13 september j.l. werd de nieuwe wandelbrug over de Roode Beek feestelijk in gebruik genomen. De brug werd reeds in juli geconstrueerd maar met het doorknippen van een groen lintje en de onthulling van een informatiepaneel werd de brug officieel geopend.

De brug is open

Nieuwe brug als beschermer

Deze nieuwe houten wandelbrug ligt in het hart van de Brunssummerheide, een natuurgebied met een Natura2000 status. Zij vervangt een oud, klein bruggetje dat wat meer stroomopwaarts lag. De hier aanwezige zeldzame en kwetsbare planten en dieren werden onbedoeld door de vele bezoekers letterlijk en figuurlijk onder de voet gelopen. Daarom is in deze zeer populaire recreatiezone gekozen voor een betere inrichting met een nieuwe, verplaatste brug moet de natuur beter beschermen. Op de plek van de oude brug is om diezelfde reden een hekwerk geplaatst.

Openingsfeestje

De wethouders van Landgraaf en Brunssum en de directeur van Natuurmonumenten openden in het bijzijn van een bont gezelschap van gasten de brug door een groen lint door te knippen. Hun toespraken maakten duidelijk dat zij blij en trots zijn op zo'n prachtige voorziening. Daarna werd een informatiepaneel over het nabijgelegen hoogveenmoeras onthuld. Daarop wordt uitgelegd hoe bijzonder dat natuurgedeelte is en waarom deze nieuwe brug zo nodig was om de zeldzame natuur rondom de brug beter te beschermen. Aansluitend werden de gasten op ludieke wijze uitgenodigd om een mening te vormen rondom enkele dilemma's rondom recreatie en natuur. 

Klik hier voor een film-impressie van  streekomroep ZO-NWS

Alleen voor wandelaars

De brug is alleen bedoeld voor wandelaars, niet voor ruiters en MTB-ers. Zij kunnen andere delen van de Brunssummerheide via de speciale ruiter- of MTB-paden verkennen.

Samen sterk voor natuur

De werkzaamheden vinden plaats met steun van het Programma Natuur voor Natura 2000-gebieden. Hiermee ondersteunen provincie en Rijk het herstel van kwetsbare natuurgebieden. Zo zetten we ons samen in om de natuur te beschermen en behouden. 

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over natuurherstel op de Brunssummerheide op onze projectpagina of abonneer je op onze nieuwsbrief. Heb je naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen? Mail ons dan: [email protected]   

Paul Wijenberg
Paul Wijenberg