Ga direct naar inhoud
Nieuws

Aanpak watercrassula omgeving Brunssummerheide

27 juni 2024 | Anne Steijaert

In watergebieden in de nabije omgeving van Natura 2000-gebied Brunssummerheide is watercrassula geconstateerd. Deze waterplant verdringt plantensoorten die van nature in Limburg voorkomen (inheemse soorten) en tast de leefomgeving van dieren die hier leven aan. We willen daarom de verspreiding van deze waterplant voorkomen en de plant waar mogelijk verwijderen of bestrijden.

Doorkijkje Brunssummerheide

Provincie Limburg werkt samen met Natuurmonumenten, Sibelco en Gemeente Heerlen om de kwetsbare natuur van de Brunssummerheide te beschermen. Dit is het grootste heidegebied van Limburg, dat zich kenmerkt door hoogvenen met zeldzame plantensoorten.

Watercrassula kan explosief groeien en vormt dichte tapijten waaronder een zuurstofloze situatie ontstaat. Plantensoorten die van nature op de Brunssummerheide voorkomen, worden verdrongen. Net als de dieren die van deze planten afhankelijk zijn.

Hoogveen Brunssummerheide

Tijdelijke maatregelen zijn nodig

Om onbedoelde verspreiding van watercrassula door mensen en dieren tegen te gaan, gaan we hekken plaatsen, ook in Natura 2000-gebied Brunssummerheide. Sommige locaties voor de visvereniging kunnen tijdelijk niet worden gebruikt. 

We vragen ieders medewerking in de strijd tegen watercrassula. Respecteer de tijdelijke maatregelen en betreed de afgezette gebieden niet. Laat ook je hond niet in de afgezette gebieden lopen. Zo beschermen we samen de waardevolle leefomgeving van unieke plantensoorten en dieren op en in de buurt van de Brunssummerheide.

Vragen en meer informatie

Voor meer informatie over de tijdelijke maatregelen en de werkzaamheden in het najaar waarbij watercrassula weggehaald wordt, kun je terecht op de website van Provincie Limburg. Hier staan ook de meest gestelde vragen en antwoorden, de planning van de werkzaamheden en kun je je vragen stellen.

Anne Steijaert