Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Bokhovense Waard

Kruisdistel met hommel

Voorbeeldgebied voor stroomdalflora

Kruisdistel, kattendoorn, geel walstro en de knikkende distel, je vindt ze hier allemaal. Deze stroomdalflora komt hier mede voor, omdat de Maas en Waal vroeger met elkaar verbonden waren. De Maas was de 'overloop' van de Waal en bij hoogwater stroomde er dan ook extra water met kalkrijk zand de Maas in. Dat kalkrijke zand bleef op de oevers achter en zorgde in dit gebied voor prachtige plantengroei. Dus zeker zomers is dit gebied een struintocht waard!

Sander Verwoerd

Sander Verwoerd

Boswachter van dit gebied

Meer over Bokhovense Waard

Over het gebied

De kern Bokhoven in gemeente Den Bosch telt slechts enkele honderden inwoners. Aan de rand van het kleine dorpje lag vroeger een haventje en er was een veerpont naar Ammerzoden. Beide zijn verdwenen. In het noordwesten ligt de Bokhovense Waard, waar de bakenbomen de vaargeul van de Maas laten zien. Deze laan van bomen langs de rivier is heel bijzonder, dit komt in Nederland alleen langs de Maas voor! De zwarte populieren zijn in jaren 30 geplant, toen de Maas op veel plekken werd rechtgetrokken. 

Vanwege de kleinschaligheid van Bokhoven, wordt ook de uiterwaard niet druk bezocht. Dit zie je terug in de natuurwaarde van het gebied. Dit is ook te danken aan de Waal-Maasverbinding die er ooit was, waardoor kalkrijk zand uit het Waalwater op de Maasoevers is achtergebleven.

Roze bloemenstruik in de uiterwaard

Een van de meest in het oog springende planten is de prachtige kattendoorn, een lage struik met mooie roze vlinderbloemen. Deze struik komt met name in Zeeland en langs de rivieren voor. Dankzij hun doorns, net als bij de meidoorn, worden ze door de koeien met rust gelaten.

 

Kattendoorn

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Bokhovense Waard

Wat wij hier doen

Aan de slag voor de natuur

In de meeste uiterwaarden laat Natuurmonumenten grazers het gebied 'beheren'. Zo ook hier. Voor de toekomst zien we hier mooie kansen om de natuurontwikkeling te stimuleren met onder andere een nevengeul, zodat er meer dynamiek ontstaat. Dit draagt ook bij aan de Kaderrichtlijn Water, die ervoor moet zorgen dat de rivieren in Europa in 2017 weer chemisch en ecologisch op orde zijn! Kort gezegd: schoner water, meer natuur.