Ga direct naar inhoud
Terug

Beleef Buitenplaats Boekesteyn

Waar: Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

Beleef Buitenplaats Boekesteyn
20 minuten
1 km
  • Geschikt voor rolstoel
  • Honden welkom, mits aan de lijn

Over de route

Welkom op Boekesteyn!

Dit is een van de tien ’s-Gravelandse Buitenplaatsen van Natuurmonumenten. Deze fraaie buitenplaatsen ontstonden vanaf de zeventiende eeuw, toen welvarende Amsterdamse kooplieden de woeste gronden in ’s-Graveland ontgonnen. Aanvankelijk verbleven de kooplieden voor korte bezoeken in de opkamers van eenvoudige boerderijen. Maar langzamerhand werden de buitenplaatsen een toevluchtsoord om in de warme zomermaanden de stinkende stad te ontvluchten. Vanaf de achttiende eeuw lieten de eigenaren hier prachtige landhuizen bouwen om het zomerverblijf te veraangenamen. Ook werden er sierlijke tuinen en parkbossen aangelegd met bomenlanen, waterpartijen, fruitmuren en andere opvallende elementen.

Tijdens deze wandeling waan je je even terug in die tijd van grandeur en geniet je natuurlijk van prachtige natuur, veel plezier!

Je volgt de witte pijlen.

Waar kun je starten

Entree bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek
Startpunt

Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

Toegang tot 17.00
Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek is het beginpunt van je wandeling over de buitenplaatsen.

Wat kom je onderweg tegen?

Vrijwilligers bij fruitmuur Boekesteyn

1. Fruitmuur

Werp bij de parkeerplaats een blik opzij. Hier zie je een oude fruitmuur met onder andere appel- en perenbomen. Vroeger bouwde men vaak muren om fruit tegenaan te verbouwen. De muur is op het zuiden gericht en warmt snel op in de zon. Daardoor kunnen er soorten groeien die je normaal niet ziet in Nederland, zoals perziken en abrikozen. Deze vruchten serveerden de vroegere bewoners aan hun gasten, om zo te pronken met hun rijkdom. Om zo’n muur te onderhouden, had je meerdere tuinmannen nodig. Gelukkig heeft Natuurmonumenten een geweldige groep vrijwilligers die deze muur in topvorm houdt.

Oude eik

2. Oude eik

Deze indrukwekkende eik is waarschijnlijk zo’n 200 jaar oud. Eiken kunnen wel honderden jaren oud worden en hier op de Buitenplaatsen staat zelfs een exemplaar van meer dan 350 jaar oud. Eiken hebben een ruwe bast met diepe groeven, voel zelf maar. Vroeger werd die bast gebruikt in de leerlooierij, omdat het veel looizuur bevat. Het beschermt de boom tegen insectenvraat en aantasting door bacteriën. 

Spechtenbar Boekesteyn

3. Spechtenbar

Kijk even goed naar de stam aan de achterkant van de linde aan je rechterhand. Dan zie je waarschijnlijk de vele gaatjes in de bast, in een soort ruitpatroon. Deze gaatjes zijn door een specht gemaakt. Ze tikken met hun snavel door de bast heen en likken het vrijkomende vocht op, dat voedingsstoffen bevat. Zo’n boom (vaak iepen, lindes of esdoorns) noemen we daarom ook wel een spechtenbar. 

Praktische informatie

  • Geschikt voor rolstoel

    • De route gaat deels over halfverhard en deels over stevig bospad, en is geschikt voor rolstoel en kinderwagens.
    • Langs de route zijn banken met opstelruimte voor een rolstoel. 
    • Er zijn 4 gehandicaptenparkeerplekken aanwezig. 
    • Het Bezoekerscentrum en de horeca zijn rolstoeltoegankelijk. 
    • In het Bezoekerscentrum en in de horeca is een rolstoeltoegankelijk toilet.
  • Kinderwagen en buggy

  • Honden welkom, mits aan de lijn

  • Speelnatuur van OERRR Gooi en Vechtstreek

  • Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

  • Café-restaurant Brambergen

  • Parkeerplaats Boekesteyn

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda