Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ruim baan voor nieuwe natuur Schenge

12 juli 2024 | Paul Begijn

Aan de noordkant van Goes zijn graafmachines en tractoren druk bezig om voormalige landbouwgrond om te zetten in nieuwe natuur. Natuurmonumenten werkt hier aan de uitbreiding van natuurgebied Schenge. In totaal wordt 15 hectare voormalige landbouwgrond omgezet in vochtig hooiland en betrokken bij het natuurgebied Oosterschenge tegen Goes aan.

schenge

De Schenge is een voormalige zeearm die vroeger het eiland Wolphaartsdijk van Zuid-Beveland scheidde. 

Orchideeën 

De werkzaamheden bestaan onder andere uit het afgraven en afvoeren van een laag van zo’n 30 cm voormalige landbouwgrond. In totaal wordt zo’n 30.000 kuub grond verzet. “Daarmee komt de voormalige kreekrug en de kalkrijke zandlaag terug naar boven”, vertelt boswachter Tijmen den Ottelander van Natuurmonumenten. “Deze laag bevat waarschijnlijk veel zaden die goed geconserveerd zitten en de kalkrijke grond is interessant voor verschillende plantensoorten. Door het gebied in te richten als zogenaamd ‘vochtig hooiland’ ontstaat er meer ruimte voor zeldzame planten als rietorchis, moeraswerpenorchis, ratelaar en echte koekoeksbloem.” Met de uitbreiding wordt het natuurgebied ook interessanter voor weidevogels als de grutto, kievit en tureluur.

schenge

Kiekendieven spotten

De uitbreiding van natuurgebied Schenge is ook goed nieuws voor de inwoners van Goes en natuurliefhebbers. De natuur komt namelijk tegen de stad Goes aan te liggen en is goed beleefbaar vanaf het wandelpad onderaan de Oude Zeedijk. Hoewel je het gebied zelf niet in mag in verband met de kwetsbare plant- en diersoorten, kun je vanaf het wandelpad wel volop genieten van hoog in het luchtruim zwevende bruine kiekendieven, buitelende kieviten en grazende reeën. 

bruine kiekendief

De bruine kiekendief is een regelmatige geziene bewoner van het Schenge en speurt vanaf grote hoogte het riet af op zoek naar prooien.

Verkeersbewegingen

De grond die wordt afgegraven wordt ingezet als landbouwgrond in de Wilhelminapolder. Tijdens de werkzaamheden zijn er in juli extra transportbewegingen over de Oude Zeedijk richting de Wilhelminapolder. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in september afgrond.

Paul Begijn
Paul Begijn