Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Bergherbos in Beek, vlak bij Doetinchem

Waar: Bergherbos

Wandelroute Bergherbos in Beek, vlakbij Doetinchem
2 uur 6
6,3 km

Over de route

Bos, uitzichten over glooiende akkers en pittige klimmetjes zijn de ingrediënten voor deze 6,3 km lange wandeling door het Bergherbos. Met als hoogtepunt het uitzicht vanaf uitkijktoren Hulzenberg, die halverwege de route ligt. De wandelroute is gemarkeerd met rode pijltjes.

Het start- en eindpunt van beide wandelingen is bij Uitspanning ’t Peeske, waar het op het terras goed toeven is. De nummers in het kaartje vind je terug in de beschrijving hier onder.

 

Waar kun je starten

Akkers bij Bergherbos
Startpunt

Uitspanning 't Peeske

Wat kom je onderweg tegen?

De naam Peeske
roeipootkreeftjes Bergherbos

1. Bronnen bij ‘t Peeske

Direct achter ’t Peeske ligt een bron. De bron voedt de vijver die je hier ziet. Het water is erg zuiver, dus vol leven. Bijzonder en zeldzame macrofauna kunnen hier nog goed leven net als in de andere bronnen in het gebied. Zoals de roeipootkreeftjes bekend onder de naam oranje blauw zwemmend geraamte. Deze kreeftjes komen op nog maar een paar plaatsen in Nederland voor. Deze kreeftjes stammen nog uit de oertijd en zijn nauwelijks veranderd. De zwarte staafjes op de foto zijn muggenlarven. Verder trekt water natuurlijk altijd amfibieën en libellen aan. 

Patrijs
Akkers bij Bergherbos

2. Gouden akkerrand vol leven

Natuurmonumenten beheert in Montferland een akkercomplex van ruim 150 hectare en hiermee een van de grootste natuur-akkercomplexen in Nederland. Samen met lokale (biologische) bedrijven werkt Natuurmonumenten aan het behoud en ontwikkeling van flora en fauna.

De combinatie van het bos en de omliggende akkers is erg waardevol voor akkervogels en roofvogels. De akkers leveren jaarrond voedsel voor roofvogels en vormen een leefgebied voor de akkervogels. Geelgors, patrijs en veldleeuwerik maken volop gebruik van de akkers. Bloemrijke akkerranden trekken veel insecten aan. Solitaire bomen en groepen struiken maken het leefgebied compleet. In de winter doen grote zwermen (akker)vogels zich tegoed aan de zaden achtergebleven in de akkerranden.

Zandhagedis
Gladde slang

3. Veilig leefgebied exclusief voor reptielen

Gladde slang, hazelworm, zandhagedis en levendbarende hagedis. Vier reptielensoorten die zich thuis voelen in het Bergherbos. Ze zijn allen zeldzaam en staan op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Daarom doet Natuurmonumenten extra veel moeite om het de reptielen naar de zin te maken. Dat begint met een goed en gezond leefgebied in de vorm van een ‘reptielencorridor’. Dat is een 6 km lange strook van heideveldjes, die dwars door het Bergherbos slingert. Dit is de Meursweide en een belangrijk onderdeel van de corridor.  

Praktische informatie

  • Uitspanning 't Peeske

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes