Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ontdek de landmeetkunde van vroeger en nu in het Bergherbos

01 augustus 2022 | Bo Weijers

De top van de Hettenheuvel is het hoogste punt van het Bergherbos én hier ligt een belangrijk referentiepunt voor de landmeetkunde. Dit punt is nu toegankelijk voor publiek. Om dit te vieren organiseert het Kadaster in samenwerking met Natuurmonumenten op zaterdag 17 juni van 10:00 tot 14:00 informatieve wandelingen voor jong en oud. Deelnemers volgen de route langs een viertal locaties in het Bergherbos, waar (oud)medewerkers van het Kadaster vertellen en demonsteren hoe de landmetingen in het verleden werden én in het heden worden uitgevoerd. Boswachters van Natuurmonumenten vertellen over de natuur en geschiedenis van het gebied.

Hettenheuvel Bergherbos

Achtergrond

Boven op de Hettenheuvel ligt een steen met daarin ‘RD’ gegraveerd. RD staat hierbij voor Rijksdriehoeksmeting. Deze granieten RD-steen werd gebruikt als meetpunt van de Rijksdriehoeksmeting. Om de precieze coördinaten van een RD-steen te kunnen bepalen, werd boven de steen tijdelijk een hoge houten meettoren gebouwd. Hierdoor konden landmeters boven de bomen uitkijken. Met een theodoliet (hoekmeetinstrument) konden zij de richtingen meten naar omliggende hoge meetpunten, zoals kerktorens.

Het stelsel van de Rijksdriehoeksmeting (RD) is ons nationale coördinatensysteem. Het stelsel bestaat uit een netwerk van 5.600 RD-punten verspreid over Nederland. Tegenwoordig zijn er actieve RD-punten die stellietsignalen ontvangen en doorzenden. Het RD-stelsel is vandaag de dag nog steeds van belang voor de exacte bepaling van eigendomsgrenzen, landsgrenzen, locaties van kabels en leidingen.

Ga naar NM.nl/agenda/Bergherbos voor meer informatie of boek hier je kaartje!

 

 

Bo Weijers