Ga direct naar inhoud
Nieuws

Duizenden jonge bomen en struiken voor Beekvliet

02 december 2021 | Jantine Wesselink

Op Landgoed Beekvliet, tussen Barchem en Borculo plant Natuurmonumenten momenteel 2000 jonge bomen en 1000 struiken. De combinatie van linde, haagbeuk en hazelaar komt op vier verschillende locaties. De boompjes en struiken gaan voor een gezonde bosbodem zorgen en daarmee voor meer biodiversiteit. Ook passen deze inheemse soorten goed bij de voorjaarsbloeiers zoals bosanemonen en dalkruid, die zich daardoor hopelijk kunnen uitbreiden.

plantmateriaal Beekvliet

Tussen de voor Beekvliet karakteristieke zomereiken van dik 70 jaar planten we de 2000 bomen en 1000 struiken aan. We hebben vier strategische plekken uitgekozen waar de linde, haagbeuk en hazelaar voor een gezonde bosbodem en dus voor meer biodiversiteit gaan zorgen. Op die plekken bloeien in het voorjaar ook enkele voorjaarsbloeiers, zoals bosanemonen en dalkruid. Zij doen het goed in combinatie met de gekozen jonge boompjes en struiken en breiden zich hopelijk uit.

Drie goede redenen om voor deze soorten te kiezen

  • Ze hebben een goed afbreekbaar strooisel, daardoor “voeden” ze de bodem met nutriënten. En zorgen daarmee voor een gezonde bosbodem;
  • Deze soorten zijn 'schaduwminnend', wat wil zeggen dat ze onder de schaduw van de bestaande volwassen eiken kunnen groeien;
  • Deze soorten zijn bestand tegen schommelingen in klimaatomstandigheden. Zoals extreme droge zomers, of juist natte omstandigheden.
Bosanemoon

Beschermde Natura 2000-natuur

Landgoed Beekvliet heeft samen met het aangrenzende natuurgebied Stelkampsveld van Staatsbosbeheer de N2000 status. En is dus een Europees beschermd natuurgebied, vanwege bijzondere en beschermde planten en de zeldzame boomkikker. Om die soorten te beschermen en uit te breiden wordt een groot natuurherstelproject uitgevoerd. De van oorsprong natte en schrale natuur van dit gebied, staat onder druk. Om de natuur weerbaarder te maken, is het nodig om de verdroging tegen te gaan en de bloemrijke vochtige graslanden en heidegebieden te vergroten en met elkaar te verbinden. Zo kunnen we de zeldzame planten, zoals gevlekte orchis, klokjesgentiaan, parnassia en wolfsklauwmos beschermen. 

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink