Ga direct naar inhoud
Nieuws

Doe mee aan de natuurwerkdag op landgoed Beekvliet - Barchem

14 oktober 2024 | Jantine Wesselink

Kom op zaterdag 2 november van 9.30 tot 15.00 uur je handen uit de mouwen steken op de landelijke natuurwerkdag. Een dag waarbij in het hele land vrijwilligers zich inzetten voor natuur en landschap. Op landgoed Beekvliet bij Barchem heten Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en IVN-Noord-Midden-Achterhoek je van harte welkom.

Natuurwerkdag tussen de schapen Beekvliet 2022

Grootste vrijwilligers dag in het groen

Op de natuurwerkdag gaan jong en oud op locaties in heel Nederland aan de slag tijdens de grootste vrijwilligers dag in het groen. Op zaterdag 2 november kan iedereen aan de slag in de natuur. Zo ook in Barchem op landgoed Beekvliet, in het bekende deelgebied Stelkampsveld. 

Help bijzondere natuur

Boswachters van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer beheren beide een deel van landgoed Beekvliet. Vrijwilligers van IVN Noord Midden Achterhoek helpen jaarlijks met beheer. Met name op de heide, door jonge boompjes weg te halen en de heide open te houden. Beekvliet is een bijzonder natuurgebied, heeft deels de Natura 2000 status door afwisseling van verschillende natuur als heide, natte graslanden en vennen. 

Heidebeheer met hulp van schapen 

In dit gebied graast schaapkudde De Belhamel om met begrazing te helpen de heide open te houden. De kudde is er ook bij op de natuurwerkdag, dat betekend dat vrijwilligers samen met de schapen aan het werk gaan. Terwijl de schapen vooral de grassen eten zijn vrijwilligers welkom om jonge boompjes te knippen en te zagen. Onderhoud is nodig om te voorkomen dat de heide helemaal dichtgroeit. 

Ook meedoen

Doe ook mee met het hele gezin, familie of vrienden. De boswachters ter plaatse helpen je op weg, dus je hoeft geen ervaring in het groen te hebben. Voor koffie/thee en een soep als lunch wordt gezorgd. Trek stevige schoenen/laarzen aan en neem werkhandschoenen (eventueel te leen) mee. 

>>  Meld je aan via de website natuurwerkdag.nl

heide schonen Beekvliet Natuurwerkdag 2022
2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink