Terugzien: prachtige Tv-beelden Beekbergerwoud
Ken jij het Beekbergerwoud? Wil je kennismaken met dit ooit laatste oerbos van Nederland? In 1871 werd de laatste oude boom geveld. Een waar paradijs voor flora en fauna werd ontgonnen om plaatst te maken voor agrarisch gebied met weilanden en akkers. Het moerasbos werd ontwaterd, ontgonnen en verkaveld. Benieuwd naar de ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar? Bekijk dan de uitzending van BuitenGewoon TV van Omroep Gelderland.
Het programma laat zien wat we hebben gedaan aan herstelmaatregelen en hoe het nu gaat. Welke planten en dieren keren terug in het Beekbergerwoud? Vlak na zonsopkomst leidt boswachter Ellen ter Stege presentator van het programma, Harm Edens, rond. Ze praten over wat er in die tien jaar tijd is ontstaan en hoe verrassend dat al is. De sprookjesachtige wildernis met weelderige plantengroei. Het spontaan ontstaande bos. Je ziet de spotvogel die vanuit Afrika hier komt broeden, een ronddrentelende ooievaar en een ree die zijn rust pakt in het hoge gras.
Onder de dreigende onweerslucht neemt floradeskundige Eddy Weeda je mee in de geschiedenis van het oude woud. Op zoek naar de oude sporen die er nog steeds te vinden zijn.
In het water zoeken Gert Jan Blankena van RAVON en Harm Edens naar de dieren die leven in het water van het Beekbergerwoud. Zijn we dan blij met elke soort die hier leeft? Welke had beter thuis kunnen blijven en bedreigt de inheemse diersoorten?
Laat je meevoeren en geniet mee van de schitterende natuurbeelden in de struintocht door een bijzonder stukje geschiedenis, waar het laatste oerbos van Nederland lag. Het woud mag weer moerasbos worden, een nieuw paradijs.
Wandel mee met de boswachter
Genoten van de opnames van deze nieuwe wildernis? Benieuwd en wil je de ontwikkelingen van het ooit weelderigste woud zelf ervaren? Dit is je kans!
Ga mee op 24 juni in de struintocht met de boswachter. Wandeling buiten wegen en paden, in de ochtend of de middag. Echt spectaculair. Je komt op plekken die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek.