Ga direct naar inhoud
Terug

Fortenfietsroute Stukje Stelling

Waar: Stelling van Amsterdam

Luchtfoto Fort Waver-Amstel
2 uur 6
25,12 km

Over de route

Fietsend door het karakteristieke Hollandse veenweidegebied van gemeente De Ronde Venen ontdek je het linielandschap van de Hollandse Waterlinies. Je fietst over dijkjes door veenweidepolders, langs diepe droogmakerijen en riviertjes naar een aantal parels van de Hollandse Waterlinies.  Deze forten maken allemaal deel uit van de Stelling van Amsterdam.

De Stelling van Amsterdam vormt samen met de Nieuwe Hollandse Waterlinie het UNESCO werelderfgoed de Hollandse Waterlinies. 

Waar kun je starten

Stelling van Amsterdam
Startpunt

TOP Fort aan de Drecht

Wat kom je onderweg tegen?

Toeristische Overstappunt Fort aan de Drecht is de ideale startplek voor de Fortenfietsroute Stukje Stelling van Amsterdam.
Fort aan de Drecht

1. Fort aan de Drecht

Fort aan de Drecht heeft een nieuwe bestemming gekregen. In de ruimtes waar vroeger soldaten sliepen, is nu onder meer een wijnhandel en Pannenkoekenfort te vinden. Het fort had niet alleen als taak de rivieren de Drecht en de Kromme Mijdrecht te verdedigen, maar ook twee sluizen. Deze sluizen bestaan niet meer, maar maakten onderdeel uit van de waterlinie. 

Via fietsknooppunten 30 - 31 - 28 - 29 en 39 fiets je naar Fort Waver-Amstel. Je bereikt Fort Waver-Amstel via een pontje bij Nessersluis. Dit pontje vaart dagelijks tussen 9:00 en 18:00 uur.
Sanitair in Fort Waver-Amstel

2. Fort Waver-Amstel

Op Fort Waver-Amstel stap je regelrecht de geschiedenis in. In dit authentieke fort zijn nog heel veel elementen van vroeger bewaard gebleven. Tijdens een rondleidingen zie je nog de oude wasruimten, waterpomp en sanitaire voorzieningen. Ook de ontijzeringsinstallatie is nog aanwezig, waarmee men grondwater drinkbaar kon maken voor de bemanning.

Elke tweede zondag van de maand (van april tot en met september) zijn de poorten van Fort Waver-Amstel van 10:00 tot 17:00 uur open. Je kunt dan een korte wandelroute over het fort lopen en van alles leren over de Hollandse Waterlinies.

Fiets via de knooppunten 39 - 01 - 02 naar de kruising met de Hoofdweg. Vervolg vanaf hier de Waverdijk nog zo'n 500 meter en sla dan rechtsaf. Sta halverwege deze weg stil en bekijk Fort in de Botshol, dat aan je linkerhand ligt.
Fort in de Botshol

3. Fort in de Botshol

Niet op alle fortterreinen werd een betonnen verdedigingswerk als een kazerne of wachthuis gebouwd. Hier werden in 1895 aarden wallen gemaakt met het plan om later nog een wachthuis te bouwen. Dit bleek niet meer nodig te zijn. Fort in de Botshol is het enige fort van de Stelling van Amsterdam waarvan het verdedigbare aardwerk nog behouden in gebleven. Dit is de heuvel die in het vlakke landschap een bijzonder element vormt. Fort in de Botshol staat nu vooral bekend om de bijzondere planten die er bloeien en groeien.