Fortenfietsroute De Ronde Venen
Waar: Stelling van Amsterdam
Over de route
Fietsend door het karakteristieke Hollandse veenweidegebied van gemeente De Ronde Venen ontdek je het linielandschap van de Hollandse Waterlinies. Je passeert forten, een liniedijk en twee batterijen, die allemaal onderdeel uitmaakten van de Stelling van Amsterdam.
Water als wapen
Tussen 1881 en 1914 bouwde het Departement van Oorlog hier een verdedigingskring rond de hoofdstad Amsterdam. Die kring werd de Stelling van Amsterdam genoemd en lag zo’n 15 tot 20 kilometer van het centrum van de stad. De waterlinie bestond uit onder meer uit forten met geschut, sluizen en land dat onder water gezet kon worden. Het belangrijkste wapen van deze manier van verdedigen was water. Als de vijand kwam zouden de polders, die je gaat passeren, allemaal onder water gezet worden. Een laag van zo’n 40 cm was te diep voor man en paard en te ondiep voor boten.
Turfwinning
Dit landschap heeft -door de geschiedenis heen- verschillende gedaanteverwisselingen ondergaan. In Botshol en Vinkeveen werd turf gewonnen. Wat nu water is, was vroeger een groot veenkussen. Het veen werd uitgestoken of uitgebaggerd en te drogen gelegd op langgerekte stroken land, die we legakkers noemen. In Vinkeveen werd tot 1975 nog turf gewonnen met als resultaat één grote plas water. Veel van deze plassen zijn drooggemalen tot nieuw land. Alleen de Vinkeveense plassen zijn gebleven.
Fortenfietsroute De Ronde Venen is ontwikkeld door gemeente De Ronde Venen.