Deze afwissende route van 26 kilometer voert je door het afwisselende Achterhoekse landschap. Tussen de steden Zutphen, Lochem en Vorden ligt een 'groen hart'; het Nationaal Landschap De Graafschap. Daarin liggen de landgoederen Het Enzerinck, 't Waliën en Velhorst en het bos- en heidegebied Grote Veld.
Je start in Almen en volgt grotendeels het fietsknooppuntennetwerk. Je kunt de route ook vanaf Vorden, Zutphen of Lochem benaderen.
Onderweg zijn vele lunch-, koffie-, of rustpauze mogelijkheden.
Deze route volgt grotendeels het fietsknooppuntennetwerk. Sart vanaf het dorp Almen. Begin bij knooppunt 45 en fiets richting knooppunt 46.
1. Almen en Staring
Het levendige dorp Almen en de familie Staring zijn nauw verbonden. Dat ervaar je in Museum STAAL, midden in het dorp. Hier beleef je het landschap, de geschiedenis en de cultuur van de Achterhoek. Verleden en heden zijn op een verrassende manier met elkaar verbonden.
A.C.W. Staring (1767-1840) Staring staat bekend als de enige Nederlandse dichter uit de Romantiek. Zijn dochter, Constantia Staring, liet de Staringkoepel bouwen, die Natuurmonumenten als cultuurhistorisch erfgoed beheert.
Bij de Spitholterbrug steek je de Berkel over, de Vordenseweg op. Let op: je verlaat dus even het fietsknooppuntennetwerk. Op de eerste kruising sla je linksaf de Lage Lochemseweg op richting knooppunt 46, waar je landgoed Velhorst bereikt.
2. Landgoed Velhorst
Tussen Lochem en Almen ligt aan de Berkel het kleinschalige en dynamische landgoed Velhorst. Een levend landgoed, waar mensen wonen, werken en van de natuur genieten. Natuurmonumenten werkt er samen met anderen aan duurzame landbouw, natuurvriendelijk beheer, vergroting van biodiversiteit, aanpak van droogte en een fraaie beleving.
Kom je in mei of juni naar het landgoed dan wandel je er door een haag van bloeiende manshoge rododendrons. Samen met de azalea’s geven ze kleur aan Velhorst. De statige lanen, een parktuin met vijver, een met zorg door vrijwilligers onderhouden moestuin en een landhuis (particulier bewoond) vol grandeur maken het landgoedplaatje compleet.
Landbouw en landgoederen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook op Velhorst. De eigenaren van Vrienden van de Velhorst wonen en werken sinds 2018 op landgoed Velhorst. Zij pachten 85 hectare grond en gebouwen van Natuurmonumenten. Zij voeren een duurzaam agrarisch beheer dat mooie biologische streekproducten oplevert goed is voor de natuur.
3. Historische moestuin
Vroeger erg nuttig, nu vooral erg mooi: de historische moestuin en perenboomgaard van landgoed Velhorst. Witte houten latjes 'leiden' peren, pruimen en zelfs perziken naar de warme beschutting van muren. Door het leifruit, de perenboomgaard en de moestuin waren de landgoedbewoners vrijwel zelfvoorzienend.
Je vindt hier nu ook (bijna) vergeten groenten. Bijzondere en smaakvolle gewassen. Om ze voor de toekomst te behouden en nooit meer te vergeten, gaan de zaden weer terug naar de Nederlandse Zadenbank.
Iedere donderdag zijn hier enthousiaste vrijwilligers aan het werk en kunt u van 10.00 tot 16.00 uur de tuin bezichtigen. U bent van harte welkom!