Ga direct naar inhoud
Terug

Mammoet

Waar: Abdijbossen

Route Mammoet
50 minuten
2,5 km
  • Honden welkom, mits aan de lijn

Over de route

Route Mammoet sluit aan op route Kikker van Grenspark Kalmthoutse Heide. Parkeer bij Natuurpoort de Volksabdij en volg vanaf hier ongeveer 2 km de route Kikker. Vervolgens kom je vanzelf op route Mammoet. Je kunt ook wandelend naar route Mammoet vanaf één van de entrees. De route wordt aangegeven met paaltjes met een mammoet erop.

Toegankelijkheid: Voor wandelaars, honden aan de lijn. Het losse zand op delen van de paden is helaas niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

Meer weten? Luister de podcasts over het gebied:

Wandelpodcast met boswachter Miranda

Mini-college Groeve Boudewijn met Kees Kasse

 

Waar kun je starten

Abdijbossen

Wat kom je onderweg tegen?

Welkom op route Mammoet

1. Beginpunt

Van harte welkom op route Mammoet. Natuurmonumenten wenst je veel wandelplezier!

Zandbij

2. Zandbijen - zand – 500 jaar geleden

De droge zandgronden zijn ideaal voor het zandblauwtje. Tijdens de bloei vallen de hemelsblauwe bloemen direct op. Het zandblauwtje is weer een aantrekkelijke plant voor bijvoorbeeld wilde bijen. Zie je kleine gaatjes in het zand? Grote kans dat het een zandbij is. Zij graven hun nestjes in de grond. Natuurmonumenten wil dit stuk dan ook open houden zodat de zon het zand lekker blijft opwarmen voor de bijen.



We reizen 500 jaar terug in de tijd: de grote dikte van de zandafzetting en de grove korrel maakten dit zandgebied in de middeleeuwen niet bijster interessant voor landbouw. Het land was niet vruchtbaar en kon water moeilijk vasthouden.

Libel

3. Libellen – veenvorming – 9220 tot 5660 jaar geleden

De nabije omgeving van de Meiduinen was vroeger bedekt met veen. Het veen is vanaf 1250 tot 1750 na Christus afgegraven om als brandstof (turf) te dienen voor de verwarming van huizen en andere gebouwen. Het is erg lastig om veenvorming terug te krijgen, maar hier in de Meiduinen lukt het op bepaalde plekken.



Veen ontstaat in natte, onder water staande delen waar geen zuurstof bij de afgestorven planten komt. Hierdoor gaat de afbraak langzamer en ontstaat veen: een sponsachtige grondsoort die een fijne leefomgeving is voor bijvoorbeeld libellen.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda