Broedende veldleeuwerik in het land van boer Jeroen van der Kooij in Midden-Delfland
Boer Jeroen van der Kooij was deze week ontzettend trots toen hij een nest van een veldleeuwerik in zijn land vond. De veldleeuwerik was ooit de algemeenste akker- en weidevogel van ons land. Helaas is de stand van de broedvogel nu met maar liefst 95% afgenomen. “Dat de veldleeuwerik hier dan weer een plek vindt, dat is een enorme opsteker”, zegt boer Jeroen opgetogen.
Spectaculaire zangvluchten
Vroeg in het voorjaar hoorde je de veldleeuwerik overal hoog in de lucht zingen, en dat ging zo door tot ver in de zomer. De veldleeuwerik is bekend om zijn zangvlucht: al tierelierend stijgt ie op tot wel 100 meter hoogte, waarna hij zich al zingend laat dalen en het laatste stuk zelfs valt.
Nu hoor je de spectaculaire zangvluchten nauwelijks meer. De veldleeuwerik is in een vrije val terecht gekomen, mede omdat er geen geschikte broedplek meer is in open graslanden. De soort staat nu zelfs op de Rode Lijst van bedreigde en gevoelige soorten. Op sommige plekken op het Rotterdams platteland zit de vogel nog wel. Bijvoorbeeld in Polder Schieveen en bij Hoeve Rust-hoff van boer Jeroen in Midden-Delfland.
Samenwerken met de natuur
Natuur is de basis in het werk van boer Jeroen van der Kooij en zijn vrouw Gusta. In het boerenbedrijf willen de natuur niet tegenwerken, maar de natuurlijke processen juist omarmen. Zoals boer Jeroen zelf zegt: “Onze aanpak is niet altijd de makkelijkste, maar het levert wel het beste: voldoening van ons werk en mooie biologische producten, melk en rundvlees.”
Boer & boswachter
Boer Jeroen heeft eigen land en pacht de Aalkeetbuitenpolder van Natuurmonumenten. Dit beheert hij met zijn blaarkopkoeien. In het land vinden weidevogels zoals kievit een plekje. Deze week kwam Michiel van Dien van SOVON langs voor de weidevogeltelling. Hij ontdekte het nestje op het eigen land van boer Jeroen. Ook boswachter Maurice Kruk van Natuurmonumenten is blij met het nieuws. “Fantastisch dat de vogel een plek vindt in de polder. Het is mogelijk om een boerenbedrijf te runnen én vogels een plek te geven in de polder, Jeroen bewijst dat.”
Wat kun jij doen voor de veldleeuwerik?
Als consument kun je er dagelijks voor kiezen om plek te bieden voor vogels zoals de veldleeuwerik. Met de inhoud van je winkelmandje heb je impact op het landschap. De veldleeuwerik houdt bijvoorbeeld van open graslanden waar extensief geboerd wordt. De producten van boer Jeroen en Gusta zijn lokaal, met zorg en liefde voor koe, natuur en mens gemaakt. Gusta: “We hebben inmiddels een webshop, waarop klanten hun producten kunnen aanklikken. En dan hoeven ze het alleen nog maar af te halen.”
De winkel van Jeroen en Gusta is open op:
- woensdagochtend van 9.30 tot 12.00 uur
- vrijdagmiddag tussen 16.00 en 17.00 uur
- zaterdagochtend tussen 10.00 en 12.30 uur
Te bereiken op Broekpolderweg 3 in Maasland. Kijk op de website van Hoeve Rust-hoff.
LIFE All4biodiversity: verdienmodellen voor de natuur
Boswachters van Natuurmonumenten en boeren in Midden-Delfland werken mee in het nieuwe programma 'All4biodiversity'. Hierin werken vijf provincies, twee ministeries, natuur- en landbouworganisaties en de stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel samen om de biodiversiteit van Natura2000-gebieden te verhogen en sluitende verdienmodellen te ontwikkelen. De provincie Zuid-Holland leidt het programma dat mogelijk wordt gemaakt door een bijdrage uit het Europese LIFE IP fonds.