Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Bergherbos

Akkers bij Bergherbos

Heuvelachtig bos met een gouden rand

De hoogteverschillen van het Bergherbos vind ik nog iedere dag heel bijzonder. Bossen op de stuwwal met daaromheen glooiende akkers, een bijna buitenlands plaatje. Dat ervaar je helemaal op de uitkijktoren op de Hulzenberg. Hier kijk je tot in Duitsland, over dichte bossen en akkers met graan, de gouden rand van het Bergherbos. Deze akkers bebouwt Natuurmonumenten op biologische wijze en ze zijn daardoor rijk aan akkerkruiden en insecten. Door de akkerranden in te zaaien met planten met olierijke zaden, vinden veel dieren er ook in de winter nog voedsel.

Erwin Grob

Erwin Grob

Boswachter van dit gebied

Meer over Bergherbos

Over het gebied

Het Bergherbos in Gelderland strekt zich uit over de hellingen van de stuwwal van Montferland. Dat levert soms pittige wandelroutes op, maar ook prachtige vergezichten en verrassende doorkijkjes. Zo kijk je vanaf uitkijktoren Hulzenberg uit over het gemengde en afwisselende bos met een gouden akkerrand eromheen. Boswachters van Natuurmonumenten zorgen er voor de natuur. Een oostelijk deel van het Bergherbos is eigendom van Stichting Huis Bergh.

Bos vol leven

Natuurmonumenten beheert het Bergherbos met zorg, sinds 1985. We streven naar gevarieerde bossen. Gevarieerd in de zin van leeftijd, soorten, en structuur. Ook is voldoende dood hout belangrijk voor schimmels, insecten en vogels. Schuwe dieren die hier alle rust kunnen leven zijn bijvoorbeeld boommarters, dassen en wespendieven. En met een beetje geluk zie je een ree, hoor je spechten tikken of fladderen er vlinders om je heen langs de kruidenrijke bospaden.

Natuurlijk bos in het Bergherbos

Gouden rand

Rondom het Bergherbos liggen biologische akkers. Een groots aaneengesloten areaal, waarvan Natuurmonumenten 160 hectare in eigen beheer heeft. We doen er alles aan om de biodiversiteit op de akkers hoog te houden. We hebben speciale flora-akkers voor de planten. Tussen de gouden korenaren blinken knalrode klaprozen en hemelsblauwe korenbloemen. De speciale fauna akkers trekken veel vogels en andere dieren. Hier hoor je het mooie lied van de geelgors en scharrelen patrijzen langs de akkerranden. In de winter doen grote zwermen (akker)vogels zich tegoed in de ingezaaide akkerranden.

Bloemrijke akkerrand Bergherbos 2024

Bewogen historie

In het Bergherbos zijn sporen te vinden uit beide Wereldoorlogen. Zoals de bomkraters, bunkers en loopgraven. Een deel van het Bergherbos lag tijdens we WO1 op Duits grondgebied. De Duitse loopgraven zijn door Natuurmonumenten weer beleefbaar gemaakt.

Beleef het Bergherbos zelf

Wandelen, fietsen, mountainbiken, paardrijden, spelen of vakantie vieren, op het terras zitten. Het kan allemaal in het Bergherbos. Alles op een rij: 

  • Vanaf uitkijktoren Hulzenberg en uitkijkpunt De Kale Jacob kijk je bij goed weer kilometers ver. De uitkijktoren is ook een goede plek om roofvogels te spotten.
  • In het gebied liggen gemarkeerde wandelroutes langs de mooiste bosranden, heideveldjes en akkers. Combineer je de routes dan kun je nog langer wandelen. 
  • Voor mountainbikers ligt er een speciale route met veel hoogteverschillen (vergunning verplicht).  
  • Ruiters en menners kunnen hier hun eigen route uitstippelen. Ook voor hen is een vergunning verplicht.
  • In de Speelnatuur van OERRR kunnen jonge en oudere kinderen klimmen, klauteren, hutten bouwen met water spelen en nog veel meer. 
  • Bij uitspanning ’t Peeske vind je horeca en een fraai gelegen camping 

TIP: bij ’t Peeske ligt een bron. Hier sijpelt al honderden jaren zuiver water uit de bodem. Dit is letterlijk ook een bron van leven in dit afwisselende bos.

Uitkijktoren op de Hulzenberg, in het Bergherbos je kunt er heerlijk wandelen en je hebt vanuit de toren een mooi uitzicht.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Bergherbos

Nieuws

Direct naar

Bergherbos

Wat wij hier doen

Ruimte voor reptielen

Natuurmonumenten zorgt voor een steeds natuurlijker Bergherbos. Dwars door het gebied loopt een zogenaamde reptielencorridor – een open, zonnige strook die heideveldjes met elkaar verbindt. Gunstig voor dieren zoals de zandhagedis, hazelworm en gladde slang. Vrijwilligers houden de corridor open.