Veelgestelde vragen over MTB-vignetten en ruiterlabels
Bekijk hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over MTB-vignetten en ruiterlabels.
Veelgestelde vragen over MTB-vignetten en ruiterlabels
Omdat de MTB-routes en ruiterpaden intensief gebruikt worden, is het voor de veiligheid essentieel dat ze goed worden onderhouden. Met de opbrengst van de vignetten kan Natuurmonumenten het onderhoud van deze paden en het beheer van de omliggende natuur bekostigen. Natuurmonumenten krijgt hiervoor geen geld van de overheid. Lees hier verder wat we zoal aan onderhoud doen.
Het MTB-vignet van Natuurmonumenten is verplicht op de routes in Nationaal Park Veluwezoom, Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, Bergherbos-Montferland, Voorsterbos-Waterloopbos en Beetsterzwaag. Een ruiterlabel van Natuurmonumenten is verplicht op de ruiterpaden in Nationaal Park Veluwezoom, Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen en het Bergherbos-Montferland. In de andere natuurgebieden mag je ook alleen fietsen of rijden op de daarvoor aangegeven paden. Een MTB-vignet of ruiterlabel is daar gewenst, maar niet verplicht.
Kijk voor een overzicht van alle gebieden waar een MTB-vignet verplicht is op de website van de NTFU.Dit kan online. Klik hier voor het MTB-vignet en klik hier voor het ruiterlabel. Met de bevestigingsmail van je aankoop kun je direct op pad. Je krijgt het fysieke MTB-vignet (sticker) en/ of het ruiterlabel dan binnen drie tot vijf werkdagen in de bus. Kies je voor een digitaal MTB-vignet dan sla je het vignet na aankoop direct op in de Wallet op je smartphone.
Fysieke vignetten en labels kun je daarnaast kopen bij sommige bezoekerscentra van Natuurmonumenten en op tal van locaties in de omgeving van Nationaal Park Veluwezoom, Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen en het Bergherbos/Montferland.
Bekijk hier de verkooppunten van MTB-vignetten en bekijk hier de verkooppunten van ruiterlabels.
Als je het vignet of label hebt besteld maar nog niet ontvangen, is de orderbevestiging die je per mail krijgt geldig als bewijs. Als de BOA daar om vraagt kun je een geprinte versie tonen, of de mail op je telefoon.
Nee, dat is helaas niet mogelijk.
In de gebieden waar een MTB-vignet of ruiterlabel verplicht is ben je strafbaar als je zonder fietst of rijdt. MTB-vignetten zijn verplicht op de routes in Nationaal Park Veluwezoom, Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, Bergherbos-Montferland, Voorsterbos-Waterloopbos en Beetsterzwaag. Een ruiterlabel is verplicht op de ruiterpaden in Nationaal Park Veluwezoom, Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen en het Bergherbos-Montferland. In de andere natuurgebieden mag je ook alleen fietsen of rijden op de daarvoor aangegeven paden en is een MTB-vignet of ruiterlabel gewenst. Daar ben je niet strafbaar als je zonder fietst of rijdt.
Ja, dan heb je een MTB-vignet nodig. Let op: in de gebieden van Natuurmonumenten mag je met je gravelbike alleen op mountainbikeroutes rijden die groen of blauw geclassificeerd zijn door de NTFU. Verder ben je als gravelbiker welkom op fietspaden. Klik hier voor meer informatie.
Een landelijke pas lijkt voor de hand liggend, maar is in de praktijk erg lastig uitvoerbaar. Verschillende organisaties willen dit het liefst op hun eigen manier regelen.
Het MTB-vignet en ruiterlabel zijn geldig t/m 31 december van het jaar dat op het MTB-vignet en ruiterlabel vermeld staat. Het MTB-vignet en ruiterlabel voor het nieuwe kalenderjaar komen vaak al rond eind oktober van het jaar ervoor beschikbaar. Schaf je het dan aan, dan ben je daarmee direct welkom op de paden.
Ga je maar één dag op pad? Dan kun je ook kiezen voor een MTB-dagpas of een ruiter-dagpas. Die zijn allebei, zoals de naam het al zegt, een dag geldig. Je kunt de dagpassen vooraf kopen voor een zelf te bepalen datum.
Ruiterpaden zijn breder en daardoor duurder en er wordt minder van deze paden gebruik gemaakt, waardoor de kosten over een kleiner aantal gebruikers moet worden verdeeld.
Waarschijnlijk heb je de fiets schoongemaakt met een schoonmaakmiddel waar siliconen in zitten, zoals Glassex. Hierdoor blijft de sticker niet goed zitten. Maak het stuk waar je de sticker wilt plakken opnieuw goed, schoon met veel water en door goed te poetsen. Als het frame droog is kun je de sticker opplakken. Een tweede reden kan zijn dat het te koud was toen je de sticker opplakte. Als het bij het opplakken onder de tien graden is dan werkt de sticker ook niet goed.
Helaas sturen wij bij verlies geen nieuw vignet of ruiterlabel toe. Zie ook onze algemene voorwaarden voor MTB-vignetten en de algemene voorwaarden voor ruiterlabels.
In de bevestigingsmail die je krijgt als je een dagpas bestelt, zit een link om de dagpas in de Wallet van je smartphone op te slaan. In deze Wallet-app heb je al je toegangsbewijzen en pasjes overzichtelijk en veilig bij elkaar. Op iPhones zit standaard een Wallet-app, op Android telefoons niet altijd, maar daar kun je de Google Wallet makkelijk downloaden.
Wil je dit niet? De bevestigingsmail is ook een bevestiging van je aankoop. Bij een controle kun je de dagpas in je Wallet laten zien, of deze e-mail.Bij aanschaf van het digitale MTB-vignet ontvang je een bevestigingsmail met twee buttons. Eentje om het digitale vignet te downloaden op een iPhone en eentje voor Android. Door op de button te klikken voeg je het digitale MTB-vignet toe aan de Wallet-app op je smartphone. In deze Wallet-app heb je al je toegangsbewijzen en pasjes overzichtelijk en veilig bij elkaar. Op iPhones zit standaard een Wallet-app, op Android telefoons niet altijd, maar daar kun je de Google Wallet makkelijk downloaden.
Zo heb je het MTB-vignet via je mobiel altijd bij de hand, op welke fiets je ook fietst. Een sticker is dan niet meer nodig. Bij aanschaf van het digitale vignet ontvang je geen sticker meer per post.
Nee, bij aanschaf van het digitale vignet wordt er geen sticker per post toegestuurd.
Het in het bezit hebben van het digitale MTB-vignet geeft je toegang tot de MTB-paden in de gebieden van Natuurmonumenten. Een sticker is dan niet meer nodig.
Dat kan alleen door naast het digitale MTB-vignet ook de sticker los aan te schaffen. Beide gelden als aparte vignetten.
Het digitale MTB-vignet is persoonsgebonden en niet overdraagbaar. Daarom kun je er maar 1 per bestelling bestellen.
Dat kan, dan plaats je meerdere bestellingen. Je kunt meerdere MTB-vignetten in je Wallet hebben. Vul bij de (voor)naam de gegevens in van de persoon voor wie het vignet is, er kunnen meerdere digitale vignetten besteld worden met 1 e-mailadres. Voor ieder digitaal vignet ontvang je een aparte mail.
Als je vraag nog niet beantwoord is, dan kun je contact opnemen met onze ledenservice.