Ga direct naar inhoud

Boomplantdag Reeënberg: plant jouw boom met jouw verhaal

Boomplantdag Reeënberg: plant jouw boom met jouw verhaal

Waar

De Groote Modderkolk

Kosten

Volwassen
  • Normaal: € 25,00
  • Ledenprijs: € 17,50
Activiteit

Boomplantdag Reeënberg: plant jouw boom met jouw verhaal

Op zaterdag 30 november en zondag 1 december 2024 organiseren wij een boomplantdag in natuurgebied Reeënberg bij Loenen. Plant een toekomstboom om een bijzonder moment in je leven vast te leggen, zoals een geboorte, huwelijk of jubileum. Of plant een boom ter nagedachtenis aan een dierbare. Beleef een bijzondere dag en creëer een toekomstbestendig bos vol mooie herinneringen!

De boswachters van Natuurmonumenten helpen je bij het planten van de jonge inheemse boom- en struiksoorten, zoals eik, boswilg en hazelaar. De soortenrijkdom aan planten, bodemleven, vogels en andere dieren krijgt zo een enorme impuls. Variatie in boom- en struiksoorten maakt het bos beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte, ziektes of plagen. Ook vormt het nieuwe loofbos in natuurgebied Reeënberg straks een brandveilige zone op de overgang tussen natuur en nabijgelegen recreatieparken, omdat loofbomen grote natuurbranden kunnen afremmen. 

Programma boomplantdag

De boomplantactiviteit duurt ruim twee uur en is inclusief vervoer per huifkar naar het bos en koffie of thee met iets lekkers. Rondom de plantlocatie is alvast een afrastering met doorgangen geplaatst. Dit raster beschermt de aangeplante bomen en struiken tegen herten en reeën, die de jonge boompjes graag eten. Wanneer de bomen en struiken groot genoeg zijn, wordt het raster weer verwijderd.

Bij aankomst in het bos starten we met koffie en thee en iets lekkers, gevolgd door een welkomstwoord met uitleg over het programma. De plantgaten zijn al voorgegraven en de bomen staan klaar. De boswachters geven uitleg en helpen je bij het bomen planten. Na het planten kun je een persoonlijke tekst op een boomschijfje schrijven en aan de boom hangen. Vervolgens ga je op stap met een gids van natuurmonumenten. Je wandelt via de Loenense waterval terug naar de startlocatie en onderweg krijg je uitleg over diverse bomen, planten, dieren en paddenstoelen. 

Praktische info 

  • Reserveer je ticket en kies een beschikbaar tijdslot. 
  • Kom niet zonder e-ticket en neem het tijdslot serieus.  
  • Koop per persoon 1 ticket. 
  • Het ticket geeft recht op een plek in de huifkar, het planten van maximaal 4 bomen, koffie/thee en een wandeling met de boswachter.
  • Draag comfortabele kleding en schoenen die vies mogen worden.
  • Wij zorgen voor gereedschap en werkhandschoenen. Heb je zelf handschoenen, neem ze dan mee. 
  • Startlocatie: Open Erf de Groote Modderkolk, Vrijenbergweg 24b, Loenen. 

Beleef een bijzondere dag en meld je snel aan! 

Let op: er zijn op zaterdag 30 november en zondag 1 december meerdere starttijden voor de boomplantdag. Door in de agenda op de datum 30 november of 1 december te klikken, zie je op welke starttijden er nog plek is. 


Belangrijk om te weten: 

  • De geplante bomen zijn onderdeel van een groter bosgebied. Niet iedere boom die wij planten, groeit uit tot een grote volwassen boom. Bij de aanplant van een nieuw bos planten we meer bomen dan er uiteindelijk over zullen blijven. Dit heeft onder andere te maken met natuurlijke processen, waarbij bomen onderling strijden om ruimte en licht. Door in het begin meer bomen te planten, creëren we sneller een bosecosysteem en een gezond groeiklimaat. Daarnaast vergroten we de kansen op een bos waarin veel verschillende soorten overblijven, die elkaar versterken en aanvullen. Jouw boom zorgt er dus voor dat het bos zich op een natuurlijke manier kan ontwikkelen.
     
  • Geplante boompjes die door welke omstandigheid dan ook dood gaan, zullen niet worden vervangen. 
     
  • Houd er rekening mee dat de boompjes in de eerste jaren nog klein zijn en dat je nog even geduld moet hebben voor het eruitziet als een écht bos. Om het natuurgebied en de jonge boompjes te beschermen, is het niet toegestaan om de plantlocatie met jonge boompjes te betreden en verzoeken we je om op de paden eromheen te blijven.
     
  • Het is alleen mogelijk om een houten boomschijfje met touw aan de boom te hangen. Dit vergaat na enkele jaren. Andere relikwieën zullen worden verwijderd, omdat ze een risico vormen voor het milieu en de dieren die in het natuurgebied leven. De dieren kunnen namelijk verstrikt raken in de materialen of zich eraan verwonden. 
     
  • Veel mensen hebben de wens om de as van hun dierbare uit te strooien op een plek die voor hen een speciale betekenis heeft, zoals in de vrije natuur. Het verstrooien van as kan echter schadelijk zijn voor de natuur. Asverstrooiing is in de gebieden van Natuurmonumenten daarom niet toegestaan.