Welk onkruid is dit?
Veel mensen houden niet van onkruid. Zonde, want onkruid is juist heel nuttig, mooi en ook nog eens lekker! Wist je dat heel veel insecten onkruid nodig hebben om te kunnen overleven? Ga op zoek naar onkruid bij jou in de buurt.
Bijen, vlinders, torren, mieren en allerlei andere bodemdiertjes gebruiken onkruid als schuilplaats, om hun eitjes op te leggen en ze eten ervan. En hoe meer onkruid, hoe meer insecten. En hoe meer insecten, hoe meer vogels dat weer aantrekt! Onkruid is dus goed voor de biodiversiteit. Onkruid? Laat het lekker staan!Â
Laat zien dat jij natuur belangrijk vind. Ga op zoek naar onkruid en markeer ze met de speciale sjabloonkaart (pdf) van OERRR. Denk je: 'welk onkruid is dit?', kijk dan eens goed in dit overzicht of jouw onkruid ertussen staat.Â
1. Brandnetels
Het klinkt misschien gek, maar laat die brandnetel in het hoekje van de tuin gewoon staan! Vlinders leggen namelijk graag hun eitjes aan de onderkant van brandnetelbladeren. En de rupsen vinden de brandnetel erg fijn als ontbijt, lunch of diner. Dus hoe meer brandnetels, hoe meer vlinders.
2. Hondsdraf
Heb je paarse bloemen in je tuin? Grote kans dat paars onkruid hondsdraf is. Bijen en hommels zijn er gek op. Ze zijn namelijk dol op de kleine paarse bloemetjes. En geef ze eens ongelijk, hondsdraf ruikt heerlijk.
Paars onkruid als medicijn
Heb je een schaafwondje of heb je je geprikt aan een brandnetel? Smeer er een beetje hondsdraf op. Het werkt verzachtend op brandnetelprikken. Tip: hondsdraf staat vaak in de buurt van brandnetels. Als het goed is hoef je dus nooit ver te zoeken. Das nog eens handig!
3. Paardenbloem
Paardenbloemen zijn een van de eerste bloemen die in bloei staan. Precies op het moment dat ook vlinders en bijen wakker worden, na een lange winter. En dan hebben ze honger! Het is dan nog moeilijk om voedsel te vinden. Paardenbloemen bieden dan uitkomst; ze geven nectar en ook stuifmeel. Deze bevatten eiwitten die bijen en vlinders nodig hebben voor het maken van hun eieren en het voeden van hun larven.
4. Dovennetel
Er zijn verschillende dovenetels. Zo heb je de witte, de paarse en de gele dovenetel. Het is eigenlijk een soort ‘fopplant’. De bladeren en stengels lijken namelijk heel erg op die van brandnetels, maar prikken niet. Ze worden daarom maar heel weinig gegeten door dieren. Hommels en bijen zijn gek op de zoete nectar van de paarse bloem. Je kan het zelf ook proeven. Pluk zo'n paars bloemetje en zuig aan de onderkant de nectar eruit. Lekker?
5. Groot hoefblad
Groot hoefblad komt direct na de winter te voorschijn en bloeit volop in maart en april. Er is dan nog weinig voedsel te vinden, dus ontzettend belangrijk onkruid voor hongerige insecten. Je vindt dit onkruid vooral in de buurt van water. Ook als de bloemen zijn uitgebloeid, is dit onkruid nog nuttig. De bladeren kunnen enorm groot worden (tot wel 1 meter!). In de zomer zoeken dieren altijd naar schaduwplekjes en deze grote bladeren zijn ideaal als parasol tegen de zon.