Ga direct naar inhoud

Alle kinderen de natuur in!

Al 10 jaar beleven kinderen met OERRR de leukste avonturen in de natuur. Lekker buitenspelen, klimmen en kliederen. Spelen in de natuur is niet alleen leuk, maar ook gezond én het is goed voor de natuur.

Speelnatuur Haarzuilens

Kinderen die geregeld in de natuur spelen, zitten lekkerder in hun vel, slapen beter en zijn minder vaak ziek. Dat niet alleen kinderen, maar ook de natuur zelf baat hebben bij buitenspelen, blijkt uit recent onderzoek van Bernadette van Heel van de Radboud Universiteit.

Shifting baseline syndrome

Ten eerste vanwege het ‘shifting baseline syndrome’. Bernadette omschrijft dit als volgt: ‘Er is sprake van een “geheugenverlies”: wat in onze generatie normaal is qua natuur, gaan we als de standaard zien, terwijl eerdere generaties waarschijnlijk natuur gewend zijn met bijvoorbeeld een grotere biodiversiteit. Als we ons niet bewust zijn van dit fenomeen, worden onze standaarden voor wat natuur is steeds lager.’ Zo vinden we het nu al spectaculair als we tien grutto’s zien overvliegen, terwijl onze grootouders gewend zijn om er minimaal honderd te zien.

Ten tweede zijn we als mensen geneigd alleen te willen beschermen wat we kennen en waar we van houden. Onvergetelijke momenten die je als kind meemaakt in de natuur, zorgen ervoor dat je het als je volwassen normaal vindt en dat je je ervoor in wilt zetten dat de natuur beschermd en behouden moet blijven. Dat kinderen nog maar heel weinig in de natuur spelen, blijkt uit het volgende onderzoek.

Onderzoek onder kinderen

Onderzoekster Bernadette van Heel, van de Radboud Universiteit lieten ruim 1500 basisschoolleerlingen hun favoriete buitenspeelplek tekenen.* Het resultaat: veel speeltoestellen die door mensen gemaakt zijn en net iets meer natuurlijke elementen. Dat lijkt positief, maar gras en zand onder speeltoestellen werden in hun onderzoek gezien als ‘natuurlijke elementen’. Maar een heel klein deel van de kinderen tekende bijvoorbeeld een bos, of een andere plek in de natuur waar kinderen kunnen rennen, spelen en ontdekken.

Meer natuurlijke plekken 

De onderzoekers benadrukken dat het van groot belang is dat er meer natuurlijke plekken komen waar kinderen zelfstandig kunnen spelen. Daar kunnen ze hun energie kwijt en ze komen in aanraking met de natuur. Het is hierbij niet perse nodig om iedere dag met je kinderen naar een natuurgebied te gaan. Een grasveld met bomen, losse takken, een zandstrandje bij wat water…

Natuur is overal

Bij OERRR geloven we dat buiten gelijk achter de (voor)deur begint. Van een losse tak kun je al een kunstwerk maken en een zelf getimmerd vogelhuisje is éxtra mooi. Natuur is overal om ons heen. We moeten er alleen bewust naar leren kijken. En daar helpen we als OERRR al tien jaar graag bij.

*Lees hier alles over het onderzoek